Märkliga strykningen – kan riskera annan medalj

avErik Karlsson

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

LONDON. Medaljkandidaten på 400 meter Isaac Makwala strök sig från dagens 200 meterslopp där han också är anmäld med bästa tiden.

Ett beslut som kan bli ödesdigert.

Nu riskerar Botswanalöparen att strykas även på 400 meter.

Isaac Makwala har sett ut som en tänkbar guldutmanare till Wayde van Niekerk på 400 meter under de två inledande rundorna.

Precis som sydafrikanen hade Makwala också tänkt att dubbla med 200 meter som inleddes i kväll. Han fanns på uppvärmningsarenan – men när starten gick så fanns inte Botswana-löpare med.

Någon information om det är en skada finns inte i nuläget, men handlar det om att försöka spara kraft kan guldkandidaten vara illa ute.

Måste ha en ursäkt

Reglerna är nämligen tydliga, har man anmält att man ska springa krävs det läkarutlåtande på att man är sjuk eller skadad om man ska få dra sig ur.

Och det innebär att han måste ha en anledning för att dra sig ur – som samtidigt innebär att han kan springa final på 400 meter i morgon.

Under OS 2012 var det 1500-favoriten Taoufik Makhloufi som bröt sitt 800-heat och då ströks han även från finalen.

Det slutade med flera överklaganden och då fick till slut Makhloufi springa i finalen ändå. Frågan är om Isaac Makwala har en lika bra förklaring?

”Tilläts inte starta”

Obekräftade uppgifter talar om att Makwala blivit magsjuk. I så fall har Botswanalöparen så klart större problem än regelboken inför herrarnas 400 metersfinal.

”Läkarna tillät inte honom att starta, han ville springa!”, säger agenten Joan Ave utan att ge mer information på Twitter.

Senare under kvällen kom en bekräftelse från IAAF om att Makwala haft ett läkarutlåtande som stöd för att inte starta.

”Isaac Makwala har dragit sig ur första rundan på 200 meter på grund av medicinska orsaker efter instruktioner av IAAF:s medicinska delegat. Övriga frågor hänvisas till Botswanas lagledare”

ARTIKELN HANDLAR OM