Svenskt brons efter Sundlings supersträcka

ZHANGJIAKOU/STOCKHOLM. Medaljen såg ut att vara körd.

Då stod Jonna Sundling för en jätteupphämtning och fixade ett svenskt brons efter en riktig rysare.

– Jag tänkte ”ingen minns en fegis”, säger hon.

Inför OS var Sverige stora favoriter till stafettguldet. Men efter de inledande distanserna har det inte varit lika givet.

Stafetten blev också dramatisk.

Maja Dahlqvist gick ut på förstasträckan för Sverige och kunde inte hänga på när Julia Stupak drog upp tempot. Bara Tyskland hade rygg på Ryssland vid första växlingen.

– Det kändes jättebra i början, sedan är jag helt plötsligt jättetrött men jag tycker att jag krigar. Det var fruktansvärt att följa resten, säger Dahlqvist.

Dahlqvist växlade över till Ebba Andersson som femma, 20 sekunder efter. Svenskan fick tidigt sällskap av bland annat Therese Johaug och Rosie Brennan. Klungan tog ikapp Finland på tredjeplatsen, men avståndet mot duon där framme minskade inte.

Jonna Sundling stod för en jätteupphämtning och fixade ett svenskt brons efter en riktig rysare.
Jonna Sundling stod för en jätteupphämtning och fixade ett svenskt brons efter en riktig rysare.

”Taggad på att jaga”

Andersson växlade som fyra, precis efter Norge med Finland i rygg. Avståndet upp till Tyskland och Ryssland var då 25 sekunder.

Frida Karlsson, som haft ett tungt OS, hade inte krafterna att ta in på tätduon. När Kerttu Niskanen satte fart fick svenskan i stället släppa en lucka till Finland och Norge.

Det blev till slut 20 sekunder upp till bronsplats och 35 sekunder upp till Tyskland som gick ut i en överraskande ledning före Ryssland.

Medaljen var långt borta, men Jonna Sundling gick ut i ett rasande tempo. Efter en kilometer hade hon tagit in hela avståndet till Finland och Norge.

– Jag var lite taggad på att jaga och hade sagt till mig själv innan att jag skulle försöka komma in i åkningen och pusha på på slutet, säger Sundling och fortsätter:

– Jag märker att jag kommer ikapp. Sedan hade jag som plan att ta det lugnt för att inte ”vägga”. Jag sa till mig själv ”Du stannar här Jonna”, säger hon.

”Fick ut allt jag hade”

Mot Ryssland och Tyskland fanns inget att göra, men det blev en riktig rysare om bronset. Sundling spurtade ner Krista Pärmäkoski på upploppet och Sverige knep bronset.

– Jag försöker gå kontrollerat i sista backen och tänkte ”ingen minns väl en fegis” och jag tryckte på. Krista hängde på väldigt bra och hade fördelen av att ligga bakom hela tiden. Hon får väl lite mer vila än mig på slutet. Men jag hade tillräckligt med krafter för att korsa mållinjen. Men det var längesedan jag var så sliten i mina armar. Jag fick ut allt jag hade.

Tränaren Stefan Thomson sa efter loppet att han var rädd att Sundling gått för tidigt.

– Jag tänkte att de kommer tro att jag går för tidigt, men det kändes rätt, säger Sundling med ett leende.

Svenska bronslaget i damernas stafett.
Svenska bronslaget i damernas stafett.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.