Enorma hyllningar till Harlaut: ”Den största”

PEKING. Henrik Harlaut är en av de stora stjärnorna i freeski.

Den största genom tiderna om du frågar hans konkurrenter.

– Han är den bästa någonsin, och kommer alltid vara. Allt han gjort för sporten betyder så mycket, säger den amerikanska stjärnan och dagens silvermedaljör Colby Stevenson.

I sitt tredje OS lyckades Henrik Harlaut ta sin efterlängtade OS-medalj. När Big Air-finalen skulle avgöras i den sista omgången pallade 30-åringen för trycket och satte ett hopp som gav honom bronspengen. Freeskistjärnan har vunnit historiskt många medaljer på x games (åtta guld, fem silver) och har med sin sprudlande personlighet blivit en av de absolut största profilerna inom sporten. När hans konkurrenter får frågan om Henrik Harlauts storhet och betydelse efter OS-finalen håller ingen igen på superlativen.

– Henrik har varit en av mina favoriter i hela mitt liv. Att se honom göra en nosebottle tripple 2013 hade en stor påverkan på mig och min karriär. Han är den bästa någonsin, och kommer alltid vara. Allt han gjort för sporten betyder så mycket, han förtjänar verkligen den här medaljen, säger Colby Stevenson.

– Han har inspirerat så många av oss, att få se honom fortsätta och klara det, är otroligt. Den viben han har är inspirerande, slår norrmannen och OS-guldmedaljören Birk Ruud fast.

”Pushat till nya gränser”

Sverige hade tre representanter i big air-finalen, Oliwer Magnusson kom på en fjärde plats efter att just Harlaut petat honom från pallen. Jesper Tjäder slutade på en sjunde plats. Efter finalen öste svenskarna beröm över lagets stora stjärna.

– Henrik har man sett upp till sen man var liten och körde i Åre. Han har betytt så sjukt mycket för sporten i och pushat den till nya gränser. Jag är så glad att han tar en medalj, han tränar så extremt mycket.

Oliwer Magnusson är nio år yngre än Henrik Harlaut och hade stjärnan som stor idol när han växte upp och började drömma om att tävla i freeski.

– Man såg upp till honom som liten, han har betytt väldigt mycket för mig och min karriär så att det just är han som kommer före mig känns ändå kul, säger Magnusson.

Samtliga fyra svenska freeskiåkare kör även slopestyle i OS. Kvalet startar 05.30 svensk tid på måndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.