Så minns handbollshjältarna Bengt ”Bengan” Johansson

Publicerad 2022-05-09

Bengt ”Bengan” Johansson är död vid 79 års ålder, efter en tids sjukdom.

”Bengan Boys” sörjer den tidigare förbundskaptenen och har många starka minnen.

– Jag vill minnas honom främst som en stor man med ett jättestort hjärta, säger Per Carlén.

Bengt ”Bengan” Johansson har varit sjuk i Parkinsons sjukdom och dog under söndagen den 8 maj.

Som förbundskapten för svenska herrlandslaget 1988–2004 han han bland annat två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, två VM-silver och tre VM-brons.

Magnus Wislander var en av de största stjärnorna och är nu expert för Radiosporten.

– Det blev en chock, även om vi vetat om att han har varit dålig ett tag. Även om att vi hade räknat med det här, så blir det jobbigt och tårarna kommer. Vi umgicks tätt i 15 år och var nära vänner. Jag minns honom både som motståndare när jag spelade i Redbergslid på 1980-talet och tiden tillsammans i landslaget. Det är en personlighet som kommer att bli saknad, säger Magnus Wislander.

”Störst som människa”

Per Carlén var också en av de mest namnkunniga spelarna och har jobbat som expertkommentator i SVT.

– Jag fick reda på det under söndagskvällen och det var jobbigt, det är en legend som har gått ur tiden. Han skulle fylla 80 år i år, jag var på hans 75-årskalas och pratat med honom regelbundet. Man kan rabbla handbollsminnen, men jag vill minnas honom främst som en stor man med ett jättestort hjärta. Han tänkte mycket på alla och ville verkligen se till att alla hade det bra. Han var allra störst som människa och humanist, det betyder extra mycket i den tiden vi lever i med en annan attityd. Jag har haft några timmar där jag suttit och tänkt tillbaka, nackhåren reser sig gång på gång, säger Per Carlén.

”En stor ledare”

Stefan Lövgren var lagkapten i landslaget och har också jobbat som expert efter spelarkarriären.

– Det känns tungt, även om man visste att han var sjuk. Samtidigt är jag glad för alla fina minnen som lyser upp när jag sitter och funderar. Det blir en blandning av de fina minnena och sorgen över att han inte finns kvar. Det jag minns främst är personen med sin oerhörda värme, intresse och närvaro mot andra människor. Han visste om betydelsen av att varje individ mådde bra, blev sedd och kände sig delaktig för att nå framgångar. Det djupet värmer hos mig. Det var en stor ledare och det är en ynnest att få ha varit med på framgångarna, säger Stefan Lövgren.

”Är oerhört tom”

Magnus Andersson värvades till Drott som 22-åring av Bengt Johansson och hade honom som förbundskapten i 15 år.

Själv har han blivit framgångsrik tränare efter spelarkarriären och leder i dag Champions League-laget Porto.

– Jag är oerhört tom, ledsen och chockad. Det blir en chock även om man visste att han var sjuk. Han har präglat hela mitt ledarskap, säger Magnus Andersson.

Ola Lindgren lyftes upp i Drotts a-lag som ung av Bengt Johansson och är nog den av alla i Bengan Boys som träffade honom mest.

– Han har varit delaktig i hela min karriär. Jag träffade Bengt för ett par veckor sedan. Jag svängde alltid förbi honom och tog en fika när jag var hemma i Halmstad. Då sa han: ”Nu är det inte bra”, säger Lindgren.

– Han är en av de största ledarna vi haft i Sverige. Han såg alla individer i ett lag och fick alla att känna sig delaktiga. Han var nästan unik i sitt sätt att jobba som ledare. Han hade ingen prestige som ledare. Hans spelare var hans barn. Det var spelarna som skulle bli sedda och utvecklas. När man kom nära honom också utanför handbollen blev det ännu tydligare vilken stor människa han var och fina värderingar han hade, säger Lindgren.

Johanssons gamla lärjungar är påtagligt tagna av beskedet.

Staffan Olsson kunde inte hålla tillbaka tårarna i radions P4 Extra på eftermiddagen när han började prata om Johansson.

– Det är verkligen en sorgens dag, säger han och med sprucken röst.

– Usch, det här trodde jag inte skulle komma. Det känns oerhört tungt och ledsamt. Sedan beskedet kom har man lagt oerhört mycket tid på alla fantastiska minnen man har med Bengan.

Bengt ”Bengan” Johansson är född I Halmstad och som landslagsspelare vann han också två SM-guld för Hellas och ett SM-guld för Drott.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.