Väntade på sexdom – flögs ändå på läger med barn

Ett storbråk har blossat upp mellan flera simföreningar i Sverige.

En klubb bojkottas sedan de tagit med en 19-åring på utlandsläger – i väntan på hans dom för sexbrott.

– Det är ett grovt övertramp mot oss och barnen, säger en av klubbarna.

I början av mars hölls rättegången mot en 19-årig simmare som stod åtalad för bland annat sexuellt ofredande. Han anklagades för att ha främjat och utnyttjat en flicka i samma förening till att skicka avklädda bilder på sig själv.

Två veckor senare fälldes 19-åringen på två punkter. Han fick villkorlig dom och behövde betala skadestånd till flickan, som hade mått dåligt och slutat simma i klubben.

Men i luckan mellan rättegång och dom var den unge mannen med på ett simläger utomlands. Med på resan var fem andra föreningar, som hävdar att de inte fick höra ett ord om vad 19-åringen stod anklagad för.

Minst fyra klubbar bojkottar

– Personligen hade jag inte tagit med en sådan person på läger i det skedet. Det är en fråga om värdegrund. Men det minsta man kan begära är att ansvariga ledare åtminstone lyfter frågan med oss andra. Vi måste veta hur vi kan säkra miljön för barnen, säger en ledare för en annan förening.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer åtminstone fyra klubbar nu att bojkotta den berörda föreningen. De kommer inte delta på några gemensamma läger och vägrar besöka den populära tävling som klubben anordnar.

– För att skydda vår integritet och så väljer vi att inte ha något samröre med dem, säger en annan ledare.

Klubben i fråga menar att de försökt agera på rätt sätt i en känslig situation, bland annat genom att inrätta en så kallad krisgrupp och be Riksidrottsförbundet om hjälp. De har under en period pausat den unge simmarens träning, men vill inte för all framtid stå i vägen för hans satsning.

Ingen från klubben ställer upp på intervju och via mejl vill de inte svara specifikt på frågor om lägret. Någon bojkott säger de sig inte känna till.

En styrelsemedlem skriver:

– Vi har hanterat situationen utifrån bästa förmåga och med stöd från Riksidrottsförbundet. Vi välkomnar en diskussion under ledning av Riksidrottsförbundet kring hur vi och andra idrottsföreningar kan hantera liknande situationer ännu bättre i framtiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.