Kallas ilska efter VM: ”Irriterar mig enormt”

Uppdaterad 2022-07-04 | Publicerad 2022-07-03

Charlotte Kalla ville inte ha några hyllningar efter VM i Seefeld 2019.

I sitt sommarprat berättar hon om irritationen som blossade upp när hon själv lyftes fram som en nyckel till vännernas framgång.

– Jag inte alls var färdig med min satsning och utforskandet om hur bra jag kan bli, säger Kalla i Sommar i P1.

När Charlotte Kalla sommarpratar i P1 berättar hon bland annat om våndorna inför beslutet att avluta längdskidkarriären.

Beslutet kom efter OS i vintras, trots att en vän ringde och försökte övertyga henne om att fortsätta tävla med hjälp av nya träningsidéer.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


– Hoppet är det sista som lämnar en men det flow jag längtat efter att få ut i skidspåret infann sig aldrig. Mitt sista OS-lopp är det tyngsta jag upplevt på ett mästerskap, säger Charlotte Kalla i Sommar i P1.

Kalla om svåra beslutet

Kalla avslutade karriären med SM i Piteå och stod då för säsongens fullträff när hon spurtade ner både Frida Karlsson och Ebba Andersson och tog guld på 15 kilometer fristil.

Precis innan SM startade hade Kalla meddelat att hon skulle lägga av och innan dess snurrade tankarna i hennes huvud.

– Jag kanske inte är helt säker? Tänk om jag ångrar mig? Men jag visste långt innan jag la huvudet på kudden den där stjärnklara kvällen i mars vad jag ville. Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten vägde över. Ett av mitt livs viktigaste beslut var fattat. Jag vaknade tidigt den söndagen och väntade otåligt på att min sambo skulle vakna. Det kändes pirrigt men väldigt bra att säga det högt för första gången.

”Jag ville själv äga frågan”

Charlotte Kalla uppskattade aldrig att få frågor om när hon planerade att avsluta karriären.

– Under VM i Seefeld 2019 var det många som ville hylla mig och lyfta fram den betydelse som jag haft för återväxten i svensk damskidåkning. Det irriterar mig enormt eftersom jag inte alls var färdig med min satsning och utforskandet om hur bra jag kan bli. Jag ville själv äga frågan om när det är dags att summera karriären. När du matas med den frågan tillräckligt ofta är det lätt att det blir din sanning, säger Kalla i Sommar i P1.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.