”Ville sluta många gånger”

KARLSTAD. Theodor Lennström ville lägga av med hockey som tonåring.

Men pappa vägrade.

– Pappa sa att jag fick bestämma när jag var 18. Han var envis och det är jag tacksam för idag, säger målskytten från den andra finalen.

Hockeykarriärer ser olika ut.

De flesta har en spikark uppåt hela tiden och andra får kämpa och åka berg och dalbana.

Färjestadsbacken Theodor Lennströms resa kan beskrivas som det sistnämnda.

– Jag kom inte med i tv-pucken och låg aldrig långt framme i varken ungdomslagen eller juniorlagen. Jag var så less många gånger och kan inte räkna med hur många gånger jag ville sluta. Mina tränare tyckte jag var för offensiv och inte mogen, säger Lennström.

Men bakom de flesta ungdomsidrottare finns föräldrar som pushar, stöttar och hjälper till.

I det här fallet Bill Lennström.

”Tacksam för att han pushade”

– Han är hockeykunnig och kommer med många tips. Han sa till mig att jag inte fick sluta med ishockey. Inte när jag var under 18 år i alla fall. Därefter fick jag bestämma själv. Är oerhört tacksam att han pushade mig. Min karriär släppte när jag kom upp till AIKs a-lag och efter två säsonger i Karlskoga, säger Lennström om karriären.

Han gav aldrig upp.

Och efter genombrottet i SHL har det blivit ett NHL-kontrakt, spel i KHL samt OS i februari i Peking. En karriär som kunde kastats bort i Mälaren är i dag lysande och Lennström nämns i snacket om att bli utsedd till slutspelets MVP, Stefan Liv Memorial Trophy.

Theodor Lennström spelade en huvudroll när Färjestad kvitterade finalserien mot Luleå.
Theodor Lennström spelade en huvudroll när Färjestad kvitterade finalserien mot Luleå.

I matchen mot Luleå på måndagskvällen gjorde han 1–0 via en fin vinkning och ett precist avslut vid stolproten.

– Pappa ser alla mina matcher efter att jag återvänt till Sverige. Så skönt att ha honom här. Nuförtiden kommer han inte med så många tips, det behöver han inte längre. Han har även en son på hockeygymnasiet i Karlskoga som han kan hjälpa, säger Lennström.

Lennström är just nu tvåa i poängligan, bakom Linus Omark, och har en fin plus minus-statistik.

– Jasså. Det visste jag inte. Jag vill bara att det ska gå bra för laget. Struntar i allt annat. Vill ha framgång för klubblaget, säger Lennström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.