Roberts om nya rollen som affischnamn: ”Skrämmande”

Jamina Roberts har tagit över som landslagets nya affischnamn.

Nu reagerar 31-åringen på hur hon blir bemött i vardagen efter OS-succén.

– Kul såklart, men också lite skrämmande, säger hon till Sportbladet inför kvällens VM-premiär.

Isabelle Gulldén hade burit landslaget både på och utanför plan i nästan tio år när hon tackade för sig efter EM för ett år sedan.

Hon var det stora affischnamnet och svensk handbolls stora stjärna, herrarna inräknade.

Den stora frågan var vem som skulle ta över Gulldén och om någon i damlandslaget ens skulle vara nära att fylla luckan.

Jodå, det skulle gå och ett halvår senare hade vi svaret: Gulldéns nära vän Jamina Roberts.

Sävehofspelaren gjorde ett formidabelt OS i Tokyo, fick ett internationellt genombrott på den allra högsta nivån i sitt 13:e mästerskap, utsågs till turneringens bästa vänsternia och blev landslagets nya affischnamn.

”Bella måste haft det skitjobbigt”

Hur har det känts att vara det nya affischnamnet?

– Det är klart att jag har märkt av det, inte bara i samband med landslaget utan också i vardagen. Klart att det är kul samtidigt som det lite skrämmande hur man blir bemött, jämfört med hur andra blir bemötta, bara för att man har varit lite bra på handboll, säger Roberts när Sportbladet pratar med henne inför VM-premiären i kväll mot Uzbekistan.

Hon blir lite rädd för att missuppfattas och försöker därför utveckla vidare.

– Det är inte så att jag inte gillar att man är trevlig mot mig men jag märker en stor skillnad nu. Bara för att jag var bra på handboll i OS är jag inte en bättre människa för det nu jämfört med förut. Det är jättebra att folk är trevliga men det fanns ingen anledning att inte vara det tidigare. Det är inte så att folk var otrevliga förr, men det är ett helt annat bemötande nu.

Roberts vill egentligen bara betona att man ska behandlas för den man är och inte för vad man eventuellt åstadkommit.

– Man ska bli bemött på samma sätt oavsett vem man är. Klart att jag tycker att det är roligt och man är ändå lite stolt över att man varit bra, kanske framför allt när man slutat och kan säga till Lou (dottern på snart 1,5 år) ”kolla, där är mamma på bild”.

Hon försöker exemplifiera:

– Detta har inte hänt, men så här funkar det: Jag frågar om jag kan få ett glas vatten och då kanske svaret blir nej. Sedan kommer det någon och säger att jag var jättebra på OS. Då blir det i stället: ”Gud, klart att vi löser så du får ett glas vatten.” Så är det typ.

På tal om att vara affischnamn: har du mer uppdrag nu vid sidan om för landslaget och förbundet?

– Ja, och det är förståeligt. Det är roligt men det blir mycket alltså... Bella måste haft det skitjobbigt i alla år (skratt).

Trea i CL:s skytteliga

Var det som att du nådde en ny nivå i OS eller känns det mer som att det var en tillfällig formtopp?

– Jag har också tänkt att ”jävlar, vilken form jag hittade i OS”. Men sedan har det rullat på i höst och överlag tycker jag att jag har hållit formen.

Roberts har öst in mål för Sävehof i Champions League i höst och ligger trea i skytteligan. Hemma i SHE är hon helt outstanding i vissa matcher.

– Då börjar man tänka att det ändå är nivån, för form kan man inte hålla så länge...tänker jag, haha. Men är det bara form så hoppas jag att den sträcker sig över jul i alla fall (leende).

Hon fortsätter:

– När jag tycker att jag är dålig nu så är det inte så jävla dåligt.

Lägstanivån är hög?

– Ja, det är då man blir bra – när man har hög lägstanivå. Men nu ska jag inte säga för mycket, säger hon i ett plötsligt infall av att kanske vara på väg att jinxa sig själv lagom till VM.

– Men jag känner mig trygg i det jag gör och att funkar mot såväl Metz som Kungälv, typ.

Hur förklarar att du nått den här nivån i den här åldern?

– Jag tror att det framför allt beror på att jag under en längre tid inte har haft ont någonstans. Jag har kunnat träna på saker som jag ska bli bättre på i stället för att träna för att hålla ihop kroppen.

Krävs ännu mer än i OS

De gånger Sverige spelat om medaljer, vilket hänt fyra gånger sedan 2010, har man dippat direkt i mästerskapet därpå.

Vad ska ni göra för att historien inte ska upprepa sig utan att ni i stället etablerar er på den högsta nivån?

– Jag tror det viktiga är att vi är väl medvetna om det. Förväntningarna från alla, inklusive oss själva, ökar. Vi kommer att behöva jobba ännu hårdare och det vet vi. Men det innebär inte automatiskt att vi ska ta medalj

Sverige har en mycket tuff lottning och behöver ha antingen guldfavoriten (och spöket) Norge eller regerande världsmästarna Nederländerna bakom sig i mellanrundan för att över huvud taget gå till kvartsfinal. Där väntar troligen OS-mästarna (och den andra guldfavoriten) Frankrike.

– Det kommer att krävas ännu mer av oss för att gå till semifinal i VM jämfört med OS. Vi får fokusera på att göra bra prestationer, säger Roberts.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.