Mercedes ilska efter dramat i Abu Dhabi

Mercedes och Lewis Hamilton hade greppet om VM-titel.

Då kraschade Nicholas Latifi – och Hamilton förlorade sin åttonde VM-titel.

– Det är inte rätt, det är inte rätt, skrek Toto Wolff över radion.

Strax efter loppet lämnade Mercedes in en protest mot resultatet. Den har avslagits - men Mercedes har för avsikt att överklaga beslutet.

Mercedes teamchef var vansinnig efter Abu Dhabis GP; där Lewis Hamilton tagit starten haft greppet om loppet och var på väg mot sin åttonde VM-titel.

Men när Williams Nicholas Latifi kraschade sex varv från målflagg förändrades förutsättningarna. Max Verstappen gick i depå och tog nya mjuka däck.

Det var en chansning.

Lewis Hamilton stannade däremot kvar på banan, han hade inget alternativ. Om han hade gått i depå hade han tappat banposition, Verstappen stannat kvar och hade då haft en fördel om det inte blev någon omstart.

Mercedes teamchef Toto Wolff.
Mercedes teamchef Toto Wolff.

”Är oacceptabelt”

Nu blev det en omstart och Verstappen hade en enorm fördel med sina mjuka däck och han tog också över ledningen. Den släppte han sedan aldrig i från sig. Efter 22 lopp avgjordes VM-säsongen på det sista varvet.

Det har fått många inom F1-världen att reagera.

Bland annat George Russell, som har tävlat för Williams i år, men som kör för Mercedes nästa år.

– Max är en fantastisk förare, och han har haft en fantastisk säsong. Jag har en stor respekt för honom, men det som precis har hänt är helt oacceptabelt. Jag kan inte tro att det som vi just har sett också har hänt, twittrar han.

Mercedes protesterar

Även Mercedes reagerade kraftigt och även om ingen i teamledningen har gett några kommentarer efter loppet tar teamet till de medel som finns för att få till en förändring.

– Vi lämnade in ​​en formell protest inom det tidsfönstret på 30 minuter efter slutet av lopp som reglerna kräver, skriver Mercedes presschef Bradley Lord till Sportbladet.

Teamet har lämnat in två protester mot Max Verstappen. Båda har avslagits av FIA, men Mercedes meddelar att man har för avsikt överklaga. Teamet har 48 timmar på sig att genomföra överklagan, det kommer dock inte att göra några ytterligare kommentarer ikväll.

F1-bloggen med snacket efter avgörandet

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.