”Bredaste kullen på länge”

Hela sju spelare födda år 2000 i ligan redan

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Helsingborg tog sina första poäng i handbollsligan i ”måstematchen” mot Karlskrona.

En av målskyttarna: Oskar Joelsson, som är en av hela sju spelare född 2000 som debuterat i ligan i år.

– 00:orna är den bredaste kullen vi fått fram på länge, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg.

Nykomlingen Helsingborg hade inlett säsongen med åtta raka förluster i handbollsligan när bottenkonkurrenten Karlskrona kom på besök.

Då lyckades skåningarna vinna ”måstematchen” (jo, det var det nog) med 31–26 (15–12) och lämna kvar Ricoh på noll poäng i den haltande tabellen.

– Vi hade slipat på det vi behövde i anfallet, slängde inte bort så många bollar, fick inte så långa dippar och fajtades bättre än Karlskrona, säger lagkaptenen och spelmotorn Oskar Hansson till CMore.

Två matchhjältar

Målvakten Niklas Kraft och niomålsskytten David Florander var de stora hjältarna i den efterlängtade segern men lagets yngste spelare, 17-årige Oskar Joelsson, kom in i ett viktigt läge i första halvlek och gjorde på kort tid ett mål, stod för en assist och fixade en straff.

Joelsson är en av hela sju spelare födda 2000 som debuterat i ligan i år (se listan nedan). Vänsternian har gjort näst flest ligamål (sju) av 00-talisterna. Bara William Andersson Moberg i Alingsås är värre med 14.

Svensk handboll har en ny, mycket lovande generation på gång.

”Bäst när det gäller”

– Det är väldigt många duktiga spelare. Vi har ett stort utbud att välja mellan. 00:orna är den bredaste kullen vi fått fram på länge, sen får vi se hur spetsen är när vi kommer till vårt första mästerskap, säger deras förbundskapten Dennis Sandberg.

Vem har kommit längst? Andersson Moberg?

– Jag vill helst inte rangordna vem som kommit längst, det är fritt val mellan runt tio spelare som alla visat stor mognad och kvalitet. Moberg är en spelare som har ett stort spelsinne, är en målskytt och har en förmåga att alltid vara bäst när det gäller.

Sandberg är imponerad av Joelsson.

– Han ser ut som en skytt storleksmässigt och fysiskt, men har ett väl utvecklat spelsinne med mycket assist.

ARTIKELN HANDLAR OM