OS i Sydkorea 2018

Utspelet: ”Vad händer med Kalla då?”

Ryske förbundskaptenen efter nya domen

avSimon Sjöstrand

Flera ryska längdåkare har stängts av från OS på livstid.

Nu rasar förbundskaptenen Markus Cramer – och fruktar att landet blir orättvist behandlat.

– Det kan hända att någon försöker ändra dopningstestet för Charlotte Kalla. Vad händer då? säger han till NSD.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET

Det har stormat rejält i det ryska längdlandslaget på sistone. Först kom beskedet att Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av från OS på livstid och fråntas sina resultat från OS i Sotji 2014, och på torsdagen kom nästa smäll.

Ytterligare fyra åkare, Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova, portas från OS och och blir även de av med sina medaljer.

– Man är glad att de åker dit, men man värderar inte medaljen på alls samma sätt, sa Emil Jönsson, som tillsammans med Teodor Peterson plötsligt kan titulera sig OS-silvermedaljörer på OS teamsprint.

”IOK ansvariga”

Bakgrunden till avstängningarna är den så kallade McLaren-rapporten, som avslöjade en statsstyrd rysk massdopning inför och under Sotji-OS.

Det har också kommit uppgifter om att ryska dopningstester ska ha blivit manipulerade.

Något som får ryske förbundskaptenen Marcus Cramer att rasa.

– Bara tro att någon försöker ändra eller öppna eller göra något med prover… och sen ta ett beslut att de gjort något fel mot antidopningsreglerna? Det är inte rätt. För mig är IOK (Internationella olympiska kommittén) ansvariga för dopningstesterna. IOK och Wada (Internationella antidopningsbyrån) ansvarar för dopningstesterna under OS. När atleterna ger sitt test på rätt sätt så är allt underskrivet av dopningskontrollanter. De skriver att det är okej, säger Cramer till NSD.

Han menar att alla åkare löper risk för att få sina tester manipulerade – även svenskarna.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

”Vet inte vad som händer”

– Det kan hända i Korea att någon försöker ändra dopningstestet för Kalla (Charlotte). Vad händer då? Atleter vet inte vad som händer efter att de gett sina tester till kontrollanten. Jag tror det kan hända alla. När du åker till OS eller VM eller gör en normal träningskontroll så kommer det någon. Du ger ditt urin eller blod. Sen vet du inte vad som händer. Det kan vara någon som ändrar det i ett laboratorium i Tyskland eller Storbritannien eller Sverige. Det kan hända.

Häromdagen gick Thomas Wassberg in och ”försvarade” Ryssland.

– De tycks gå hårdare åt Ryssland än andra nationer. Jag vet inte, det kanske är befogat, men samtidigt tror jag att de flesta ryssarna är rena, sa skidlegendaren.

”Blir stämplade”

Kramer är inne på samma spår.

– Förut har jag alltid sagt, även till mig själv, att jag hoppas att sport och politik inte hör ihop på det här sättet. Men just nu ser jag det på ett annat sätt. Nu mixas sport och politik ihop för mycket. Till slut blir det inte samma beslut för atleter från Sverige eller Norge eller Tyskland eller Italien. Jag vet inte. Det är inte bra. Ryssland får en stämpel och ett extra hårt straff, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM