Här börjar Björks jakt på historiskt VM-guld

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Foto: DEJAN SOKOLOVSKI/POLESTAR
Bilder inifrån Polestar Cyan Racing under testerna på Monza. Den 8 april inleder Thed Björk VM-serien med tävlingar i Marocko.

Bakom kulisserna hos WTCC-teamet: ”Vi har tagit stora steg under vintern” 

I fjol debuterade Thed Björk i VM.

I år vill han bli Sveriges första världsmästare.

Här tar han med Sportbladet in bakom kulisserna under säsongens sista test.

Det är bara ett par veckor kvar till VM-premiären i WTCC som avgörs i Marocko. 

För ett år sedan kom Thed Björk dit utan någon större erfarenhet.

– Förra året kunde jag knappt somna inför en tävlingshelg, det var nya banor och jag hade ingen erfarenhet. Nu har jag kört dem och så sitter banorna i ryggmärgen. Det ger en annan säkerhet, säger svensken när han står i depån efter den sista testdagen inför årets säsong.

”Har flutit på”

– Vi är på en helt annan nivå nu än när vi inledde förra säsongen, då låg vi lite efter alla andra. När jag körde de första varven i Marrakech höll jag på att studsa av banan för den var så guppig och jag hade ingen aning. Nu ligger vi tre nivåer högre och kan koncentrera oss på finliret och möta de andra på samma nivå.

Efter en del misstag under våren utvecklades Volvo starkt under hösten och i kinesiska Shanghai fick Björk kliva högst upp på prispallen för första gången. 

Det var ett stort steg framåt för teamet och under vintern har man ändrat sin målsättning – redan 2017 ska ett svenskt team vinna VM för standardvagnar.

– Det känns jättebra inför säsongen. Testerna har flutit på som de ska, jag har kunnat köra mitt program och nu ska vi analysera detta för att ta ett steg till. Vi vill vinna VM och även om vi vet att det blir tufft finns förutsättningarna för att göra det.

Mästerskapet WTCC kördes första gången 1987, men lades ner för att återkomma i två olika omgångar. 

Sedan 2005 har det avgjorts varje år, men även om både Björk och Rickard Rydell har vunnit lopp har ingen svensk vunnit förartiteln. 

Mästerskapet avgörs under tio tävlingshelger, men däremellan är teamen fria att testa. Polestar Cyan
Racing tävlar med tre bilar, men har också en testbil som framförallt körs av den fyrfaldige världsmästaren Yvan Muller. Han var också med under dagarna på Monza och Björk är nöjd när han summerar försäsongen.

”Hoppas det räcker”

– Jag har kört enormt mycket bil i år, vi har tagit stora steg under vintern och jag har en bra känsla inför säsongsstarten, säger han.

– Men samtidigt går det aldrig att dra för stora slutsatser av ett test. Ingen visar kvalformen och man vet inte riktigt vad de andra gör. Det går bara att koncentrera sig på sitt eget, ta det i en positiv riktning och hoppas att det räcker. Jag tror att det kommer att vara jämnt, men att vi kan vara med och fajtas om titeln ända fram till slutet av säsongen.

Den börjar i Marocko den 8 april.

Publicerad: