Stockholm Marathon får ny bana

Foto: Maja Suslin / TT
Löparna får springa mer på gator som Strandvägen under Stockholm Marathon från och med nästa år. Arkivbild.
SPORTBLADET

Nästa år fyller Stockholm Marathon 40 år, och tvingar då löparna att ta nya vägar.

Och nu kommer löparna slippa springa tuffa Västerbron två gånger.

– Vi har lyssnat på löparnas önskemål och lagt till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckningen ut runt Kaknästornet, säger Daniel Almgren, vd för Marathongruppen till SvD.

Banan på 42 195 meter har i stort sett varit densamma sedan Stockholm Marathon avgjordes för första gången 1979. Men efter årets upplaga, som går av stapeln den 3 juni, blir det ändring.

Det handlar inte om någon 40-årskris, utan helt enkelt om att löparna tycker mer om att springa på gatorna inne i staden än över grönområden i dess ytterkanter.

Bara en gång

Exakt hur banan kommer att se ut är fortfarande hemligt, men det är klart att det blir löpning på Södermalm och Kungsholmen. Dessutom blir det en enda lång bana, i stället för som nu då löparna springer samma slinga två gånger.

Det innebär bland annat att den ökända Västerbron bara kommer att behöva passeras en gång i stället för två.

– Det kommer att bli mer variation. Jag vågar lova en ännu mer spektakulär löparupplevelse när vi lägger till mer innerstadsmiljö till nästa år, säger Daniel Almgren.

– Det har hänt mycket med både Stockholms innerstad och Stockholm Marathon sedan 1979. Vi har lyssnat på löparnas önskemål och tagit till oss av deras åsikter för att göra loppet ännu bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM