Målsuccé av den ofrivillige anfallaren

Jonas har gjort 51 av Ljusdals 108 mål

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Jonas Pettersson.
Foto: Ljusdals BK
Jonas Pettersson.

Här är den ofrivillige forwarden som har gjort 51 mål på 18 matcher.
Se upp för Ljusdals Jonas Pettersson i elitseriekvalet.
– Jag har spelat back i hela mitt liv och kände mig vilsen, men det har slagit väl ut, säger 26-åringen.

Ljusdal hade redan säkrat seriesegern i den allsvenska norrgruppen, men det hindrade inte hälsingelaget från att besegra Rättvik med 6–4 i slutomgången.

Vem som inledde målskyttet?

Jonas Pettersson, givetvis.

Vem som satte 2–0?

Samma svar, förstås.

26-åringen lämnade motvilligt sin plats i försvaret, men när han summerar sin första säsong som anfallare är det med ett leende.

Snittet - 2,83 mål/match

Jonas gjorde totalt fyra mål mot Rättvik vilket betyder att han ensam har svarat för 47 procent av Ljusdals totala målskörd, 51 av 108.

I grundserien har han ett snitt på 2,83 mål per match.

– Det är helt okej, säger Jonas Pettersson och skrattar.

Det där är vinterns understatement och succémannen är medveten om det.

– Det har gått över förväntan, men vi är ett bra lag med många passningsskickliga spelare.

Kom från Sandviken

Jonas Pettersson kom till Ljusdal från Sandviken 2010 och har alltid spelat i försvaret. Det förändrades 2014, när Patrik Larsson klev in i tränarstaben.

– Han flyttade upp mig direkt, men jag tyckte inte alls om det. Jag har spelat back i hela mitt liv och kände mig vilsen. Det blev halvdant och säsongen därpå fick jag hoppa mellan olika positioner. Sedan, efter den förra säsongen, sa Patrik: ”Du ska upp i anfallet och få chansen under en hel säsong.” Det har slagit väl ut.

I elitseriekvalet utgör Ljusdal grupp A tillsammans med Tillberga, Kalix och Nässjö. I grupp B utmanas Gripen och Tellus av IFK Motala och Falun.
– Jag och hela laget har ett jättebra självförtroende. Vi är på topp och ska utmana dem om en plats i elitserien, säger Jonas Pettersson.

Är ni mogna för det?
– Ja, det tycker jag, och det kommer att visa sig under de två kommande veckorna.

Oavsett utgången i kvalspelet är det högst sannolikt att Jonas Pettersson spelar elitseriebandy nästa säsong. Den ofrivillige anfallaren har redan blivit kontaktad av klubbar som vill diskutera framtiden.

– Jag ljuger om jag säger något annat, men det är hundra procents fokus på Ljusdal. Det där är inget jag tänker på nu och jag sitter på ett kontrakt som sträcker sig över nästa år, säger han.

Publicerad: