SVT i hemligt möte för nytt jättearrangemang

Rättighetschefen: ”OS är inte lika stort längre”

Foto: Bildbyrån / TT
SPORTBLADET

Nästa vecka träffar SVT kollegor från Norge och Danmark för att diskutera ett helt nytt nordiskt idrottskoncept.

Tanken är att ta extremsportens svar på OS, amerikanska X Games, på en tiodagarsturné i Norden med idrott och konserter blandat i ett stort evenemang för 70–80 miljoner kronor.

OS är inte lika stort längre när det sänds i Discovery, säger SVT:s rättighetschef Jan Olsson till VG om de nya planerna.

Nästa fredag träffas chefer från svenska SVT, danska DR, finska YLE, norska TV2 samt representanter från Nordiska ministerrådet, norska UD, Köpenhamn stad, Tampere Stad och X Games-intresserade från Sverige och Island i norska Hafjell. Konferensen sker i samband med X Games Norge och syftet är att rita upp planerna för en stor extremsportturné i Norden nästa år.

”Har redan haft samtal”

– Vi har redan haft samtal om det och kommer ha fler samtal i Hafjell nästa vecka, säger SVT:s rättighetschef Jan Olsson till VG.

Tanken är en tiodagarsturné för extremsporterna där värdstäderna Stockholm, Köpenhamn, Hafjell och Tampere delar upp evenemangen. Det kan till exempel innebär en skateboard-tävling i Köpenhamn en dag och Big Air i Stockholm dagen efter. Extremsportfesten planeras pågå i tio dagar, ska ramas in av konserter samt andra kringarrangemang och kosta totalt mellan 70 och 80 miljoner kronor, skriver VG.

”Finns ett brett intresse”

Jan Olsson menar att Sverige är redo att arrangera vilken som helst av de olika extremsportgrenarna men påpekar samtidigt att tävlingarna måste passa in tidsmässigt så att de inte krockar med SVT:s andra befintliga rättigheter.

– Det är väldigt många brickor som ska falla på plats men det är intressant eftersom det hamnar i rätt tidszon (tillskillnad från SVT:s sändningar från X Games i USA). Det finns också ett brett intresse, det såg vi på tittarsiffrorna från X Games i Oslo förra året. Det kan inte jämföras med längdskidor och skidskytte men X Games träffar en annan målgrupp, säger SVT:s rättighetschef.

Det faktum att SVT inte har sändningsrättigheterna till OS 2018 menar Jan Olsson också gör att kanalen ”ser annorlunda” (i positiv mening) på möjligheten att arrangera ett nordiskt X Games.

– OS blir inte lika stort i Discovery. Det såg vi när Viasat hade rättigheterna i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM