”Bingoförhållanden när Kalla lyckades”

Guldet tillbaka i Norge – då nedvärderas Kallas prestation

SPORTBLADET

Marit Björgen har tagit över skidtronen på 10 kilometer efter Charlotte Kallas VM-guld för två år sedan.

Då nedvärderar norske krönikören Esten O. Saether Kallas bedrift och beskriver loppet i Falun som ”bingoförhållanden”.

”Det är och förblir skillnaden mellan Marit Björgen och Charlotte Kalla”, skriver Dagbladets krönikör.

Marit Björgen var fullständigt överlägsen i damernas millopp i VM i Lahtis. Så överlägsen att Dagbladets krönikör Esten O. Saether avfärdar tvåan Charlotte Kalla och de andra som ”statister”.

”Liknar en annan idrott”

”En guldmarginal på 41 sekunder på tio kilometer är mer än utklassning. Det liknar mest en annan idrott”, skriver krönikören.

Saether tar nu också ner Charlotte Kallas prestation i samma lopp för två år sedan. Då kördes det i fri stil, platsen var Falun, omständigheterna kaosartade med kraftigt snöfall och Kalla vann med precis samma segermarginal (41 sekunder) ner till amerikanska Jessica Diggins.

”Bingoförhållanden”

”Det var därför teamet runt Charlotte Kalla mer än allt annat hoppades på effekten av ett väderomslag i VM-byn. Att det milda vädret skulle ge bingoförhållanden och vinsten skulle bli densamma som i förra VM i Falun. Då vann Kalla med lika många sekunder till Jessica Diggins på andraplatsen. Marit Björgen blev 31:a, nästen en och en halv minut bakom men det handlade inte om skillnad i sportsliga styrkeförhållanden. Det handlade bara om ett tungt snöfall, noll före och en stor norsk vallamiss”, skriver Sather och fortsätter:

”Det är tillåtet att vinna på det sättet också men det sätter ingen standard för det jobb som krävs för att vinna 16 VM-guld i längdskidor. Det är och förblir skillnaden mellan Marit Björgen och Charlotte Kalla.”

1 av 11 | Foto: LASSE ALLARD
ARTIKELN HANDLAR OM