Öbergs guldchans i dag: 3 procent

Unik uträkning av svenska VM-åkarnas chanser

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND. I dag kör Hanna Öberg VM-sprinten.

Hennes medaljchans?

14 procent.

Sportbladet har låtit en statistikbyrå räkna på svenskarnas chanser i VM.

Tack vare sitt skjutmoment är skidskytte skrällarnas sport. Inte minst jämfört med sin kusin längdskidor.

Det fick vi exempel på i OS i fjol när Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kom från ingenstans och tog guld respektive silver individuellt.

I dag inleds de individuella tävlingarna i VM när damerna kör sprint.

Inför VM har Sportbladet låtit en byrå specialiserad på datadriven journalistik titta på hur stora chanser de främsta svenska åkarna har i sprint, distansloppet och masstarten. Jaktstart och stafett har exkluderats då förutsättningarna är annorlunda där.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De statistiska modellen baseras på åktid, skjuttid, träffprocent och strafftid under den här säsongen (se faktaruta längst ned). Siffrorna har hämtats från det internationella förbundets statistiksajt.

Öberg måste skjuta noll

Klart störst chanser har OS-mästarinnan Hanna Öberg.

– Öberg, som är en relativt stark skytt, kommer att ha bäst chanser i de långa loppen med fyra skjutningar. I sprint är åkstyrkan viktigare. Det finns flera konkurrenter som är starkare skidåkare och sannolikheten att minst en av dem ska skjuta fullt är betydande, säger Jens Finnäs från J++, som gjort analyserna.

Öberg:

– Jag känner mig trygg i mitt skytte. Jag vet vad som mest troligt kommer att krävas för att göra bra ifrån mig här, säger Öberg.

Prickfritt skytte är i princip en förutsättning för att 22-åringen ska ha en chans i ett VM-lopp.

– Det vet alla att det krävs bra skytte för att kunna vara på pallen. Men jag fokuserar i första hand inte på det utan jag vill göra bra prestationer; åka bra skidor och träffa så många skott som möjligt.

Störst möjligheter i distansloppet

Vi simulerade 10 000 sprintlopp och Hanna Öberg vann 310 av dem. Det ger henne, med det här sättet att räkna, 3,1 procents chans till guld.

– (Skratt) Jaså? Det är bättre än noll i alla fall. Det finns många tjejer som kan vara med där uppe. Det är väldigt öppet på damsidan så det låter väl rimligt.

Chansen till medalj är 14 procent.

Mona Brorsson har 5 procents chans på medalj medan italienskan Lisa Vittozzi är favorit till sprintguldet med 25 procents vinstchans.

Öbergs största möjligheter är som distansloppet på tisdag, där skyttet har störst betydelse. Då har hon 17 procents medaljchans.

Favoritens guldchans: 60 procent

Damernas VM-tävlingar är tämligen öppna historier om man jämför med herrarnas eftersom norrmannen Johannes Tignes Bø är så överlägsen där.

I sprinten och masstarten ligger lillebror Bøs guldchanser på cirka 60 procent och medaljmöjligheter på 82–86 procent.

De svenska herrarna då? Sebastian Samuelsson har störst chanser, men de är inte särskilt stora – 1 procents till guld och 5 till en medalj i sprint. Och då räknas sprint som den största chansen för Sebbe, som har ett relativt svagt skytte.

Så ser Samuelsson också sina största medaljmöjligheter i stafetterna.

– Jag måste få till det perfekta loppet för att vara med högt upp och fajtas individuellt, säger han.

Publicerad: