Stjärnbygget en seger från serieledning - det kan inte kallas fiasko

SPORTBLADET

MALMÖ

Anders Linderoths MFF-Frankrike- jämförelse faller redan på det mest uppenbara. Det finns ingen mättnad i Malmö.

Frankrikes stjärnor har vunnit allt.

MFF:s ingenting.

Foto: STJÄRNFALL Malmös nyförvärv har ännu inte presterat allt de kan. Men MFF är bara tre poäng från serieledning.

Det talas om fiasko för MFF. Jag kan inte se det fiaskot. Malmö ligger trea i serien. Har förlorat en match. Släppt in fem mål, minst i allsvenskan. Gjort 16, näst flest i allsvenskan. Är en seger ifrån serieledning.

Den som ser dessa siffror som ett misslyckande har en minst sagt kritisk hållning till vad ett lag som inte vunnit SM-guld på 16 år bör prestera.

Prestationen totalt sett så här långt går inte att klaga på men visst är MFF ett lag som slits hårt av problem. Truppen är bra men väldigt tunn. När Andreas Yngvessons hälsenor inte håller för spel finns bara formsvage Niklas Skoog som given anfallare kvar.

Och då ska man veta att Yngvesson var långt från en plats så länge som skygglappsförsedda förhoppningar om att Igor Sypniewski skulle hitta fjolårsvårens form etsade sig fast hos de lagansvariga.

Sanningen är den att en sämre personundersökning förmodligen aldrig har gjorts av ett allsvenskt lag.

Halmstad hade inga tankar på att förlänga kontraktet med Sypniewski trots de tio målen under vårsäsongen men Malmö var övertygat om att man fyndat.

Hittar Skoog tillbaka?

Malmö har hittat sin spelmodell och har lyckats väldigt bra med den i vissa matcher, men truppen har bara ett överflöd av spelare på en plats. Den där Thomas Olsson var briljant mot Helsingborg och rätt usel mot Örgryte. Samtidigt är det precis där MFF har nytta av att ha många alternativ. Det är Thomas Olsson, Louay Chanko, Hasse Mattisson eller Jon Jönsson som ska bädda för Afonso Alves och Tobias Grahn att vara kreativa framåt.

Hittar Skoog tillbaka till de två senaste säsongernas form kvittar det vem som spelar bredvid honom även om hans storhet till kanske större del än vi trott berodde på Peter Ijeh.

MFF har genom alla år vågat släppa fram unga egna talanger. Darko Lukanovic kan vara målskytten man söker om han bara ges chans att få visa det.

Det är så länge sen som man såg allsvensk fotboll att man får tänka till ett tag för att komma ihåg vad som gäller.

Halmstad regerade innan EM sprängde in en massa uppehållsdagar.

Men Halmstad, som spelat så fin anfallsfotboll, har varken mött Djurgården, Malmö eller Hammarby. Och nu sticker kanske både Sharbel Touma och Mikael Nilsson. Kan bli en tuff höst.

Djurgården värvar friskt men har blivit av med en av världens bästa målvakter och har väl fortfarande inte någon klockren toppforward.

Hammarby tror jag fortfarande mest på. Björn Runström kan bli höstens spelare - och då menar jag inte skådespelare.

Så dåligt att Kalmar kan vinna

Om man säger att det är kris för Malmö vet jag inte vad man ska säga om de tre andra Skånelagen? Helsingborg, Trelleborg och Landskrona går in i höstsäsongen med en massa frågetecken för såväl spel som spelare.

Örebro, detta så ofta felaktigt nedvärderade lag, startade uruselt - minns ni tio insläppta mål i de två första matcherna? Spelade därefter positiv och effektiv anfallsfotboll. Blir ÖSK höstens stora lag?

Till och med Kalmar tror sig om att kunna vinna allsvenskan i år. Så jämnt, så osäkert och så dåligt är det.

För hur kul det än är med jämna serier berättar jämnheten alltid historien om hur långt vi är ifrån att ha ett lag suveränt nog för att vara med och konkurrera med Europas storlag.

Sånt kan vi glömma när vi sitter på läktarna i höst. För då handlar det om allsvenska poäng och inget annat.

Undrar om det någonsin varit så svårt att tippa en slutvinnare trots att man har ett facit på tio omgångar att bygga sitt tips på?

Alfelts punkter inför omstarten – detta vill han se i allsvenskan

Stefan Alfelt