Pernilla Wiberg: Vill du så kan du ta dig tillbaka

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg vet hur det känns att slita av hälsenan.

Hennes bästa råd till Kajsa Bergqvist:

- Ta det lugnt. Vill du så kan du ta dig tillbaka.

Foto: Pernilla Wiberg efter sin skada 1993.

Pernilla Wiberg led med sina vänner framför tv:n i går kväll. Bilderna på Kajsa Bergqvist fick henne att minnas den tragiska vinterdagen i Maribor för elva år sedan, då hon åkte på samma skada som Kajsa.

- Det är verkligen jättetråkigt för Kajsa, men i och med att det inte är hennes upphoppsfot tror jag att hon har stora chanser att återvända till tävlingsbanorna, säger "Pillan" till Sportbladet.

OS-guld efter skadan

Pernilla Wiberg har svårt att jämföra Kajsas läge i dag med sitt eget för elva år sedan.

- Jag hade ju en pjäxa på foten och den blev som ett stöd. Det gjorde att jag kunde börja åka skidor relativt tidigt. Troligtvis tidigare än vad Kajsa kan börja träna, eftersom hon springer.

Är det någon fara att en idrottare för snabbt vill kunna träna och tävla igen?

- Ja, det är jag själv ett ypperligt exempel på och det kan göra skadan värre. Viljan att ta sig tillbaka och kunna tävla tror jag man har som elitidrottare och det är det som gör att man lyckas. Det går kanske dubbelt eller tredubbelt så snabbt för en elitidrottare som för en vanlig människa.

Wiberg återhämtade sig på relativt kort tid. Inget vittnar bättre om det än hennes OS-guld året efter skadan, i Lillehammer 1994.

Vilket är ditt råd till Kajsa?

- Ta det lugnt. Träna och tävla absolut inte med smärta. Det är verkligen det värsta man kan göra. Vill du själv ta dig tillbaka, kommer du att göra det, säger Pernilla Wiberg.

Andra idrottare som skadat hälsenan - Sjöberg aldrig riktigt tillbaka efter sin skada -93

Johan D Lundin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott