MOTORLISTAN

SPORTBLADET

– med Anna Andersson

Poleposition

1) Kimi Räikkönen

Världsmästare i formel 1 efter en mycket snygg avslutning på sin första säsong i Ferrari. Han vann flest F1-lopp av alla i år, sex stycken och har inte bara hyllats i Finland och Italien utan även av sin företrädare Michael Schumacher och av sin konkurrent Fernando Alonso, McLaren-Mercedes.

2) Loeb vs Grönholm

Efter två deltävlingar på asfalt är rally-VM tillbaka på grus. Helgens tävling avgörs i Japan och Marcus Grönholm, Finland är fyra poäng före Sebastien Loeb Frankrike. Han hoppas på att utöka det till sex poäng på söndag, för sedan är det bara två lopp kvar av säsongen.

Lördag Eurosport, kl 00.00 och 20.00, Eurosport 2 kl 11.00, Söndag, Eurosport 2 kl 06.30. SVT 2 kl 17.00

3) Mattias Ekström

Suveränt och snyggt när svensken körde hem DTM och bevisade att han är en av världens bästa förare. Blir spännande att se honom i Race of Champions på Wembley den 16 december. Där möter han bland annat Marcus Grönholm, Michael Schumacher och Sébastien Bourdais.

4) PG Andersson

Svensken vann JVM i rally för andra gången och därmed är han historisk. Nu hoppas han på en WRC-bil till nästa år.

5) Max Biaggi

Allt talar för att superbikestjärnan kör för Ducati 2008. Han har kontakt med GSE-teamet som vill lämna det brittiska mästerskapet för Superbike, men ännu saknas vissa sponsorsintäkter. Skulle den dealen spricka kan han hamna hos Sterilgarda, som även de kör Ducati.

6) Rally-VM

Mästerskapet bantas från 16 till 12 tävlingar och fram till 2014 ska nu 24 länder arrangera sina tävling vartannat år. Svenska och norska rallyt varvar, med start i Sverige 2008.

7) Rickard Rydell

Han vann WTCC på Anderstorp och nu kallas han in till finalen i Macau. Rydell ska köra för SEAT som vill ta hem förartiteln med Yvan Muller och märkestiteln.

Även Fredrik Ekblom och Calle Rosenblad kör tävlingen, båda för BMW.

8) Mika Häkkinen

Finländaren har ännu inte bestämt sig för om han ska köra DTM nästa säsong eller inte. Han är besviken över det straff han fick efter loppet i Barcelona där han krockade med Audis Martin Tomczyk.

– Just nu är jag inte så motiverad, säger Mercedesföraren till Motorsporttotal.

9)Regelnytt

Den 28 september är det debut för kvällslopp i F1, tävlingen körs i Singapore. Säsongen startar i Australien den 16 mars och kommer till Europa, Barcelona, den 27 april. Avslutningen sker i Brasilien den 2 november.

FIA har även beslutat att motorreglementet ska frysas i tio år.

10) Shinya Nakano

Japanen kör MotoGP för Gresini Honda nästa år. Han blir stallkompis med Alex De Angelis.

Nakano kör i år för för Konica Minolta och ligger på 17;e plats när en tävling återstår.

Motorstopp:

F1-sörjan

Parkering i depån, sabotage, spionskandal och nu bensinfusk och protester. Världsmästartiteln delas numera ut i möteslokalen, förlorarna är sporten och fansen.

Pust.

Se till att nästa säsong blir en rättvis historia - det har publiken förtjänat.

ARTIKELN HANDLAR OM