Tre överraskningar i alpina VM-truppen

SPORTBLADET

18-åriga hemmaåkaren Kajsa Kling debuterar

Foto: Triss i debutanter Matts Olsson, Kajsa Kling och Oscar Andersson.

Sveriges alpina VM-trupp innehåller tre överraskningar – Kajsa Kling, Oscar Andersson och Matts Olsson.

Alla tre ska köra fartgrenar.

– Det var en stor överraskning för mig, säger Matts Olsson, som aldrig kört en världscuptävling.

Den 18-årige värmlänningen från Köla, inte långt från norska gränsen, ska köra super-G i i Åre på lördag. Han är dessutom uttagen i störtlopp, där träningsåken förmodligen kommer att avgöra vilka som får starta.

– Jag har resultatmässigt inte gjort så mycket i vinter, men jag fick väl chansen nu när det fanns platser över. Jag är med för att få rutin inför framtiden, säger han till TT.

Olssons främsta merit är sjätteplatsen i super-G i junior-VM i fjol. Han var också nia på SM i fjol, som kördes i VM-backen i Åre.

Matts Olsson är uppväxt två kilometer från skidbackarna i Valfjället. Så det var naturligt att alpin skidåkning skulle bli hans sport. Han går just nu på skidgymnasiet i Torsby, men har i vinter mest varit runt i Europa och tävlat i Europacupen. Han har bara kört två FIS-tävlingar i super-G i vinter.

– Jag åker till Åre för att ha kul och hoppas att det ska gå bra att åka skidor. Jag räknar inte med att det ska räcka långt, men hoppas få bra rutin inför framtiden, säger han.

Slalomspecialist i störtlopp

Oscar Andersson, 26, som tävlar för Sundsvall, har i år tävlat i världscupen – i slalom. Han har också fått prova på en superkombinationstävling, men då var det inte störtlopp utan super-G som fartgren i kombination med ett slalomåk. Hans senaste tävlingsåk i störtlopp var i SM i fjol då han blev tia.

Skälet till att Olsson och Andersson får vara med i VM är förstås att det finns platser över i fartgrenarna.

– Vi ville ha med fyra åkare i varje gren. Och då valde vi att ge platserna till unga och lovande åkare för att ge dem erfarenhet, säger Thomas Stauffer, ledare för damlandslaget som till sommaren blir förbundskapten för båda lagen.

– Vi tycker att vi har ett bra lag. Det är en bra blandning av äldre och erfarna åkare och unga och lovande.

Tonåring i hemmabacke

Kajsa Kling, 18, är också något överraskad över VM-platsen.

– Det ska bli så himla kul. Och bäst av allt är att det är hemma, säger Åretjejen till TT.

Hon kommer dock inte att bo hemma utan med den svenska truppen under VM-tävlandet. Kling kör både störtlopp och super-G.

– Men jag tävlar i alla grenar. Just nu verkar fartgrenarna gå bra, även om jag inte tävlat och tränat så mycket fart i vinter.

Hon fick dock chansen i en världscuptävling, i Altenmarkt, före jul. Hon kom på 64:e plats i störtlopp och på 37:e plats i superkombinationen.

I fjol kom hon fyra i störtlopp på SM, som kördes i Åre.

– Men då körde vi i herrstörtloppsbacken. Men jag var föråkare i världscupfinalen, så jag har fått testa damstörtloppet. Däremot har jag inte tränat så mycket i VM-backarna, som man kanske kan tro. Jag har mest varit ute och tävlat.

Hon kommer precis hem från en Europacuptävling i Bulgarien (körde ur i andra åket i storslalom), och åker direkt till Vemdalen för att träna fart ett par dagar, innan hon åker hem till Åre för VM-starten på söndag:

– Det ska bli så häftigt att få vara med!

Svenska truppen till hemma-VM i Åre

Sportbladet.se, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint