Nu är hon lika mycket värd

SPORTBLADET

Äntligen får damtouren i USA en prischeck i samma klass som på herrtouren - mer än sju miljoner kronor till ettan i årets sista turnering.

Men monsterbelöningen skapar även problem.

För nu kan vi få tre mästare 2006.

Foto: regerar Annika Sörenstam har vunnit ADT Championship fyra gånger. Här firar hon segern 2005.

ADT Championship i West Palm Beach brukar vara Annika Sörenstams tack-och-vi-syns-nästa-år-igen till USA-touren. Hon har vunnit turneringen fyra gånger, bland annat de senaste två. Jag har gått med längs repen och Trump International är alltid en värdig avslutning på säsongen.

Men årets turnering, i mitten på nästa månad, liknar ingenting vi tidigare sett inom damgolfen. Ett nytt cupformat gör att startfältet på 32 stjärnspelare halveras efter två dagar, och sedan igen för att sedan låta de sista åtta spelarna börja om från noll sista dagen - med ett förstapris på en miljon dollar; 7,2 miljoner kronor.

Hisnande pengar

Det är hisnande pengar på damtouren och väl i klass med de stora herrturneringarna i USA. Så precis som i tennisen är tjejerna äntligen lika mycket värda, i alla fall en vecka. Spelarna själva tror knappt det är sant.

- Vi har sett fram mot något nytt och det här blir verkligen en uppgörelse som vi ser fram mot, säger Annika Sörenstam.

Än mer nervkittlande blir det med tanke på att tvåan bara får en tiondel och trean en tiondel av det. Resten av spelarna lämnar tomhänta. Det betyder att ADT kan röra om ordentligt i grytan när det gäller hur säsongen ska summeras.

- Mycket kan förändras, säger Annika lätt skeptiskt.

Enklast om Annika vinner

Säsongen kan sluta med tre Mästare som ser sig som etta i världen.

Normalt bli man världsetta om man toppar penninglistan. Men här kan en spelare lite i bakvattnet alltså svepa den titeln genom en bra vecka. I praktiken har sju spelare chansen.

I den nya världsrankingen räknas poäng och där räknas ADT lika högt som en major. Här har fyra chansen.

Och dessutom har LPGA-touren själva sagt att vinnaren i ADT är "season champion" eftersom hon vinner finalturneringen. Här har 32 chansen.

Det k a n bli så att tre olika spelare är Årets Mästare på varsitt vis.

Enklast vore ju om exempelvis Annika Sörenstam fortsätter vinna ADT, då skulle hon svepa hem alla tre mästartitlarna.

För att undvika förvirringen, alltså.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf