När är det dags att visa sina kort? (del 2)

SPORTBLADET

Dan Gimnes pokerteori

I förra avsnittet pekade jag på hur du ibland kan ha nytta av att visa upp en stark hand som du höjer med, och därefter vinner potten för att alla andra lägger sig. Du gör det som en styrke­demonstration; för att placera bilden på näthinnan hos motspelarna att när DU höjer, då finns det STÅL bakom.

Det är helt enkelt en skrämseltaktik för att försöka göra de andra mera läggningsbenägna de gånger du i stället försöker stjäla potten. De ska frukta dina höjningar, och – som de ska fås att tro – med rätta.

Det finns en variant av en sådan visning, i en situation där du lägger dig. Ett exempel är när du före floppen höjer med Q-Q och får en syn; floppen är A-K-x (synnerligen otrevligt för dig!), du betar ut, motspelaren höjer och du räknar ut att du just då är slagen av ett högre par för att motspelaren har A-x eller K-x på handen. Du säger ”Lägger mig”, men visar samtidigt upp dina primadonnor, av två skäl: för att understryka att du ännu en gång höjde före floppen med fullgoda kort, samt för att demonstrera att du är en tillräckligt bra spelare för att kunna lägga även en bra hand när oddsen är emot dig. Vad din visning då uttrycker är ”Jag var i överläge före floppen, men sedan hade du en j-kla tur.”

Men finns det då nackdelar med denna strategi, att visa – ibland upprepade gånger – att du före floppen (och/eller ibland efter den) faktiskt höjde med en fullgod hand?

Jo, det finns en uppenbar fara: de gånger dina motspelare får bevis för att de kastade sina sämre händer fullt korrekt inser de att de spelar bra och kan läsa dig åtminstone i denna situation, och därmed ökar du på deras självförtroende. Du har helt enkelt gett dem information som förr eller senare kan komma att användas emot dig.

Men glöm inte att kan du i utbyte just då få motspelaren att samtidigt visa upp sin egen hand, har han eller hon i sin tur avslöjat något om den egna spelstilen – och du har fått information som du själv längre fram kan använda som ett vapen!

Finns det då några situationer där du i stället ska visa upp en SVAG starthand, även i en situation där motspelaren gett upp och du har vunnit potten? Jo, det finns åtminstone två sådana ”standardsituationer”, som jag ska ta upp i nästa avsnitt.

Analysen

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker