Det här bör reta Stina Nilsson inför OS

avPetra Thorén

SPORTBLADET

En superkortbana, "fel" åkstil och ett försvagat startfält.

Viktiga faktorer, men låt oss kasta det logiska resonemanget åt sidan inför OS och se till formbesked och känsla.

Hanna Falk – vilken seger!

Emil Jönsson – äntligen en hint av dåtidens rapphet!

Maja Dahlqvist - wow, lördagens överraskning!

Stina Nilsson – en kittlande retning inför OS...

För en vecka sedan stod vi och trampade i målområdet i Val di Fiemme och tittade på svenska åkare som smakat blod, illamående och fått huvudvärk i den klassiska masstarten.

Bilderna från lördagen i Dresden var något annat.

Här var det pigga, raska svenska ben och kvicka huvuden som fattade smarta situationsanpassade beslut.

Det var Hanna, Maja och Emil i en härlig sprintröra.

Största OS-hoppet, Stina Nilsson då?

Stina Nilsson utmanades av sina svenska lagkamrater, hanterade inte Hanna Falk i finalen, kom efter och ramlade. Stina Nilsson får resa sig och höra väckarklockan ringa inför ett mästerskap som ska bli hennes. Hon var sur, det är en bra signal. VM-sprinten i fjol slutade med en krasch och den läxan bör Stina ha lärt sig. Med de fysiska beskeden och vetskapen om att banan inte gynnade henne så lär Stina Nilsson snabbt gå vidare.

Vilka andra slutsatser ska vi dra av detta lopp med OS runt hörnet?

Inte många.

Den korta stadssprinten i tyska Dresden har väldigt lite att göra med det som väntar i Pyeongchang nästa månad. Heaten innebar under lördagen en åktid kring två minuter och gick i fri stil. Sprinten i OS går i klassisk stil och banan tar tre och en halv minut för herrarna och tio sekunder längre tid för damerna. Dessutom kommer startfältet under OS att vara starkare, på damsidan saknades bland annat de bästa norska åkarna i Dresden.

Samtidigt finns det mentala, fysiska aspekter som ger åkarna en skjuts i uppladdningen och i vissa fall också på sikt en fördel i kampen om OS-biljetter.

När VM avgjordes förra året slutade mästerskapet i en stor besvikelse för två åkare: Hanna Falk och Emil Jönsson.

Passade Falk perfekt

Hanna Falk kom till VM i Lahtis förra vintern med en handfull pallplatser i världscupen och hopp om att få åka både teamsprint och stafett. Ulricehamn-åkaren lämnade VM innan mästerskapet var slut, besviken över petningarna. Hon blev fyra i sprinten och fick en start på 15 km klassisk stil.

I vinter har Hanna Falk tampats med formen och haft tunga ben, men samtidigt medvetet lagt sin plan mot OS.

Hon körde taktiskt imponerande i sin kvartsfinal med en bra stöt när det krävdes, hon krånglade sig vidare i semifinalen efter en ofokuserad start och satte hela fältet med stjärnan Stina Nilsson på plats i finalen.

Det var en bana som passade explosiva Hanna Falk.

Kliv i rätt rikting för Jönsson

Det var ett besked som gav henne en knuff fram mot OS, dit Hanna Falk redan är uttagen och har chans att ta medalj.

På herrsidan var Emil Jönsson den enda svenska åkare som imponerade. Och han gjorde det i gammal god stil. För en vecka sedan slarvade Emil Jönsson bort sin sprintstart i Piteå och känslan har under de senaste åren varit att tiden på ett brutalt sätt kommit ikapp 32-åringen.

Men så plötsligt visade han en explosivitet i kombination med avstressad stor åkning. När storfräsarna Johannes Hösflot Kläbo, Lucas Chanavat och Federico Pellegrino i finalen drog upp farten räckte en mer passiv Emil Jönsson inte till, men tävlingen i stort var ändå ett rejält kliv i rätt riktning.

Då för han sprintplatsen

För ett år sedan blev sprintstjärnan uttagen till VM, men inte för att köra sprint. Han fick beskedet av förbundskapten Rikard Grip när han precis kommit hem till huset i Östersund efter SM-tävlingarna i Söderhamn. Det blev ett märkligt samtal och Emil Jönsson vandrade runt på skogstomten för att smälta Rikard Grips ord.

Han accepterade lösningen, men var djupt besviken.

Kan han hålla i lördagens form över sprinten i Planica nästa helg blir det en OS-biljett. Som sprintåkare.

Det skulle vara en revansch.

Lördagens största svenska överraskning stod Maja Dahlqvist för. Tvåa bakom Hanna Falk. Efter tre VM-medaljer på rullskidor förra sommaren har Maja Dahlqvist siktet inställt på OS. En fräck körning i alla heat i dag försämrade inte de möjligheterna när Jonna Sundling blev stängd och försvann.

Så många OS-guld vinner Sverige 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM