Slutbetyg på alla EM-svenskar

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ZAGREB. Ett lika osannolikt som fantastiskt svenskt EM är över.

Här sätter Sportbladets Johan Flinck slutbetyg på alla spelarnas insatser.

Mikael Appelgren

Sverige hade EM:s bästa målvaktspar. Det är de flesta överens om...

Andreas Palicka

...och då kan det inte gärna blir något än världsklass. Den höga lägstanivån imponerar kanske mest hos duon.

Jerry Tollbring

Slog igenom stort vid VM i fjol när han togs ut i all star-laget. Högre krav och mer påpassad nu. Fick det inte alls att lossna, varken från kanten eller på kontring. Negativ trend under turneringen dessutom.

Hampus Wanne

Mästerskapsdebutanten fick bida sin tid på bänken rätt länge under turneringen innan han fick chansen på allvar när det inte gick att blunda längre för Tollbrings formsvacka. Var bra mot Danmark i semifinalen. En svag trea det här om vi tittar på hans hela EM.

Simon Jeppsson

Var inte riktigt redo för den här nivån i VM i fjol när han fortfarande spelade i handbollsligan. Efter ett halvår i Flensburg har gjort honom betydligt mer redo. Visst, blandade och gav lite men totalt sett ändå ett stort utropstecken.

Lukas Nilsson

Yngst i truppen men ändå hans fjärde mästerskap. Gick in i turneringen som förstaval på vänsternio och många hoppades och trodde att han skulle ta vid där han slutade VM i fjol med sin jättematch mot Frankrike. Men det här blev inte Nilssons EM. Vikande formkurva under turneringen. Svag tvåa.

Philip Henningsson

Sett till förutsättningarna Henningsson kom in med, där han aldrig hade spelat en tävlingslandskamp, gjorde han det mycket bra. Hade ofta en otacksam roll som vänstertvåa mot världens, på papperet, kanske tre bästa högerniobesättningar (Kroatien, Frankrike, Norge). I landslaget för att stanna förstås.

Viktor Östlund

Flögs in när Jakobsson blev skadad i mellanrundan. Satt på bänken hela matchen mot Norge och fick sedan starta mot Danmark. Gjorde det bra under de premisserna men hade ingen roll när bragden fullbordades efter paus och i förlängningen.

Jim Gottfridsson

Utsedd till hela EM:s MVP men bara en fyra här?! Låt mig förklara: Han klev verkligen fram i bragdmatcherna mot Kroatien och Danmark och visade att utan en ”Gotte” i världsklass så vinner inte Sverige sådana matcher. Drar ett enormt lass framåt. Men kom inte upp i samma nivå bakåt som i VM och det kan förstås kopplas till att han var borta hela hösten med sin fotskada. Därför fyra plus här men kanske har jag för höga krav på Gottfridsson?

Linus Arnesson

Fenomenal mot Danmark men i finalen hade motståndarna fått koll på honom. Innan finalhelgen spelade han knappt.

Albin Lagergren

En av Sveriges två viktigaste utespelare (den andre är Jim Gottfridsson). Kanske har man Norgematchen, som blev hans sista på grund av hjärnskakningen, på näthinnan men vi ska inte glömma hans insatser och betydelse innan dess.

Johan Jakobsson

Var ett alternativ till Lagergren på högernio med hela andra spetsegenskaper. Fick inte fram dem och hade stora problem i försvaret. Åkte hem med hjärnskakning inför matchen mot Norge. Får vi se den skadeplågade storskytten igen i landslaget?

Mattias Zachrisson

Formidabel match i semifinalen mot Danmark när han flyttades upp som högernia. Innan dess hade han inte missat lika mycket som sina kantkolleger men varit tämligen anonym i sammanhanget. Hade en tyngre final.

Niclas Ekberg

Det var som rätt ofta med Ekberg i de senaste mästerskapen: han slår till och visar klass när det behövs som mest och man trott att han var helt ur form. Som i semifinalen mot Danmark. Men totalt sett kan inte betyget bli mer än en trea.

Jesper Nielsen

Kom till EM utan att alls ha spelat försvar i PSG under hela säsongen med allt vad det betyder för tempo och uthållighet när man bara spelar en väg. Spelade ändå mest av alla svenskar i EM och slet förstås oerhört. I försvaret var han minst fyra plus men framåt går det inte att komma från att Andreas Nilsson saknades. Lite för många missade, klara lägen (även om finalöppningen var stark där). Så trots att Nielsen röstades fram i all star-laget på linjen så får han bara en trea här.

Max Darj

Fick faktiskt överraskande mycket tid framåt i några matcher men det är som försvarsspelare hans totala EM ska bedömas. Efter vissa tveksamheter i början av turneringen spelade Darj verkligen upp sig och hade förstås en viktig roll i ett av EM:s bästa försvar.

Fredric Pettersson

Hade en avlastande försvarsroll i EM men gjorde det klart godkänt när han fick möjligheten.

Kristján Andrésson

Det kan inte bli något annat när man tar det här laget till ett silver. Jag tycker att Andrésson var hela EM:s MVP sett till vad han fick ut av materialet.

Inbytte Andreas Cederholm spelade för kort tid totalt i EM för att betygsättas.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE