Napoleon Solomon försvarade Lidingöloppet-segern

Johan Olsson med supertid och rekord på damsidan

Napoleon Solomon.
Napoleon Solomon.

I fjol tog han den första svenska segern på nio år.

I år var Napoleon Solomon helt ohotad när han försvarade sin titel i Lidingöloppet på fina tiden 1,37,42.

Där bakom imponerade före detta skidåkaren Johan Olsson stort.

Han är mest känd som hinderlöpare med meriter från både VM och EM. Men Napoleon Solomon har också hög kapacitet på längre distanser och i synnerhet i terräng.

I fjol vann han 30-kilometersloppet i sin första start, den första svenska segern på nio år då.

Nära bästa svenska tiden

I år var han favorit redan vid start – och han levde upp till det med råge. Turebergslöparen var helt ohotad när han tog sin andra raka seger före Ebba Tulu Chala på andraplatsen.

När Solomon sprang över målrakan på Grönsta Gärde tog han emot publikens jubel och klockade in på finfina tiden 1,37,42, en tid som bara är 32 sekunder från Mustafa Mohameds bästa svenska notering i loppet.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna i dag, med den uppladdning som jag har haft. Jag har haft en skada som det har tagit långt tid att komma tillbaka ifrån. Så jag är så glad att jag kunde vinna och förbättra min tid med en minut, säger Napoleon Solomon i Lidingöloppets webbsändning enligt TT.

Rekord i damloppet

En annan som imponerade storligen i Lidingöloppet var före detta skidhjälten Johan Olsson som blev 15:e bäst i det tuffa loppet på 1,46,31, en bättre tid än då han sprang loppet i fjol.

Johan Olsson.
Johan Olsson.

Damklassen vanns av kenyanskan Sylvia Medugo som vann på rekordtiden 1,53,00. 13 sekunder snabbare än Lena Gavelins tidigare rekordtid från 2002. Bästa svenska dam blev Hanna Lindholm, 1,17 efter Medugo på tredjeplatsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.