Sarah Sjöström

Sjöström om konflikten: ”Åker på resor för våra pengar”

Av: 

Per Bohman

Foto: svt.se/sport

SPORTBLADET

Konflikten inom simeliten rasar vidare.

Det internationella simförbundet, Fina, tvingade simmarna att täcka nej till en ny tävling – och har nu startat en egen penningstinn version av den.

– Fina har haft pengar hela tiden, men tidigare har de bara försökt behålla pengarna till sina familjeresor, säger Sarah Sjöström till SVT.

Den ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin, som äger Sjöströms internationella simklubb Energy Standard, startade den nya simtouren International Swimming League. I den nya simtouren skulle simmarna kunna tjäna upp till 45 miljoner kronor och tidigare i höstas arrangerades en tävling i Turin.

Simmarna hotades

Fina hotade simstjärnorna som tänkte ställa upp i Turin-tävlingen med avstängning i upp till två år. Sarah Sjöström berättade för TT att hon utsatts för påtryckningar av Fina och att de hotade med konsekvenser om hon ställde upp i Turin. Tävlingen i Turin sanktionerades inte av Fina och till slut ställdes tävlingen in.

– Det var tråkigt att den tävlingen ställdes in. De hotade ju med att stänga av simmare som ställde upp. Både jag och Michelle Coleman var tänkta att tävla. Men då såg ju Fina den tävlingen som en konkurrent och valde att hota alla simmare som ställde upp i Turin med att stänga av oss från övriga mästerskap.

Startar en konkurrent

Det fick flera toppsimmare att stämma Fina. Men nu har det internationella simförbundets startat en konkurrent till Konstantin Grigorisjins utmanare. En helt ny tävling där bara de bästa simmarna får delta med prissummor upp till 35 miljoner kronor, vilket många menar är en kopia av ISL.

– De snodde väl idén från Konstantin. Som ju hade skapat ISL. Jag hänger faktiskt inte med i alla svängarna. Det är ganska tydligt att Fina känner sig hotade. De vill inte tappa anseendet, säger en skeptisk Sarah Sjöström till SVT.

”Haft pengar hela tiden”

Var har Fina hittat pengarna?

– De har haft pengar hela tiden, men tidigare har de bara försökt behålla pengarna till sina familjeresor, säger Sjöström och fortsätter:

– Problemet har ju varit att Fina bara ger fem procent av alla pengarna de får in i prispengar till simmarna. Det har vi fått nog av. Vi förtjänar mycket mer. Framför allt alla simmare som kanske inte vinner så många medaljer och inte får någon bonus. De kämpar hela tiden bara för att hålla på med det här. Nu måste vi få en ändring på det här så att simningen inte är fast i 80-talet längre.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Detaljen som ledde till fiasko för världsettan

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Sjöström

Lars Frölander

Simning