Thomas Bach

Sätter upp 13 regler för ryska idrottarna

avMartin Tolén

Foto: Jean-Christophe Bott / TT / NTB Scanpix
”Det här är en attack som vi aldrig tidigare sett” har Thomas Bach sagt

Ryssland har portats från OS i Pyeongchang.

Och de ryska idrottare som ska tävla under neutral flagg har nu fått 13 regler att hålla sig till.

Bland annat får de inte använda sig av färgerna i den ryska flaggan.

En rad ryska idrottare, som misstänkts vara del av det systematiska dopningssystem landet använt sig av, har portats från OS i Pyeongchang.

Men de ryska deltagare som har bevisats rena från dopning har fått tillåtelse att tIOK:s besked: Portar Ryssland från OSävla under neutral flagg.

– Det här är en attack som vi aldrig tidigare sett på den olympiska integriteten. Som en före detta idrottare själv känner jag mig väldigt ledsen för alla rena idrottare som har lidit av den här manipulationen, sa IOK-presidenten Thomas Bach då.

Sätter upp 13 regler

Samtidigt var de ryska idrottarna nöjda med beslutet att de kommer kallas ”olympiska ryska idrottare” under spelen.

– De kommer att kallas ryska idrottare och inte neutrala, det är väldigt viktigt, sa Alexander Zjukov på Rysslands olympiska kommitté.

Men nu kommer internationella olympiska kommittén (IOK) med riktlinjer för hur de olympiska ryska idrottarna ska se ut under de olympiska spelen.

Bland annat får tävlingskläderna bara bestå av max två färger och om idrottaren vill ha röd och blå får färgerna inte ha samma färgton som den ryska flaggans.

Utöver det får heller inga ryska bokstäver eller symboler synas på dressen och om ordet ”Russia” står på tävlingsdräkten ska det vara i samma storlek som övriga bokstäver på dressen.