Elva nya ryska avstängningar

Elva nya ryska vinteridrottare stängs av från OS.

Däribland Stina Nilssons konkurrent Natalia Matvejeva och flerfaldiga OS- och VM-guldmedaljören Nikita Krjukov.

Det meddelar IOK, i ett pressmeddelande.

Matvejeva och Krijukov.
Matvejeva och Krijukov.

Alexander Legkov och Jevgenij Belov var först i raden av IOK-avstängningar och sedan har det fortsatt att rasa in besked från den så kallade Oswald-kommissionen.

I dag meddelade att elva nya namn – totalt handlar det om 46 namn – som stängs av från OS-sammanhang i all framtid.

Bland de elva namnen finns de tre längdskidåkarna Alexander Bessmertnykh, Nikita Krjukov och Natalia Matvejeva.

Tyngst meriter har Nikita Krjukov som är olympisk mästare i sprint från 2010 (som han får behålla) och tre VM-guld i sprint och sprintstafett.

Krjukov blir av med Sotji-silvret i sprintstafett, något som redan var klart efter att lagkamraten Maxim Vylegsjanin åkt dit.

Kraschade med Stina Nilsson på VM

Störst påverkan på de svenska OS-chanserna har nog dock snarast avstängningen på ryskan Nataljia Matvejeva. Ryskan tog silver i lagsprinten på VM senast och hade stor chans på medalj även individuellt när Stina Nilsson såg till att båda gick i backen i semifinalen.

– Jag är besviken. Jag ville skaka hennes hand efter men hon ville inte. Jag vill fråga henne varför hon gjorde det. Jag är förbannad. Jag förlorade medaljen där, sa hon då.

I år har Matvejeva som bäst fått nöja sig med en semifinalplats i världscupen och nu pekat alltså allt på att hon inte kommer att få delta i årets stora mästerskap.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.