Talar ut om depressionen: ”Ville inte inse...”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

avPelle Strandman

SPORTBLADET

Irene Ekelund, 21, var en av Sveriges mest lovande sprinters någonsin – men drabbades sedan av depression och tvångstankar.

För SVT Sport väljer hon nu att tala ut om sin psykiska ohälsa.

– Jag bara körde på – och sen kraschade det, säger hon.

Med ett guld på ungdoms-VM 2013 och JVM-silver 2014 slog Irene Ekelund igenom som en av de största sprinttalangerna Sverige fått fram.

Men sommaren 2015 kom utvecklingen av sig. 18 år gammal drog hon baksidan – hennes första stora motgång – och drabbades efteråt av depression och tvångstankar.

– Jag tror inte ens jag själv ville inse att jag mådde dåligt, utan jag körde bara på. Och sen så kraschade det, säger hon.

– Det är tvångstankar och tvångshandlingar, när jag går till bilen kan jag tänka att det sitter någon där.

”Det är ganska sorgligt”

Enligt SVT Sport visar forskning att minst 30 procent av svenska idrottare har upplevt psykisk ohälsa någon gång under karriären, vilket är mer än hos andra människor.

– Jag tycker att det är ganska sorgligt. Samtidigt som man säger att “jag gör det jag älskar” så är det uppenbart att något inte står helt rätt till. Man ska ju inte må dåligt av att göra det man älskar.

Ekelund har sedan en tid gått till en idrottspsykolog och dessutom delat med sig av sina tankar och erfarenheter på sin videoblogg ”Livet är skit ibland”.

I vintras vann hon SM-guld på 60 meter och nu satsar hon mot sommarens EM i Berlin där hon ställer upp på 200 meter – och på längre sikt mot Tokyo-OS 2020.

– Jag vill komma tillbaka dit jag en gång var och sen får vi ta det därifrån.

– Om jag misslyckas kommer det nog vara väldigt, väldigt svårt att känna någon motivation. Så jag hoppas verkligen att det går framåt, säger Irene Ekelund.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM