Bekräftat: Marcus Ericsson klar för IndyCar

avDaniel Sörensen

Marcus Ericsson har ryktats byta Formel 1 och Sauber mot IndyCar och Schmidt Peterson Motorsports inför nästa säsong.

Autosport bekräftade i dag att uppgifterna är sanna.

– Det känns som ett perfekt steg för mig i min karriär efter fem år inom F1, säger Ericsson.

Marcus Ericssons, 28, Formel 1-karriär tar slut efter säsongsavslutningen (Abu Dhabi Grand Prix) nästa månad.

Efter fem år på den största scenen dumpas han av Sauber inför säsongen 2019 – stallet väljer att para ihop finska stjärnan Kimi Räikkönen med italienaren Antonio Giovinazzi. Samtidigt byter monegasken Charles Leclerc till Ferrari inför nästa säsong.

Kvar som tredjeförare

I dag bekräftas det att Ericsson lämnar F1 för IndyCar och stallet Schmidt Peterson Motorsports. Expressen var först med att skriva om dessa, då obekräftade, uppgifter i går.

– Det är en stor ära att bli vald som en av förarna i Schmidt Peterson Motorsports och IndyCar inför säsongen 2019. Det känns som ett perfekt steg för mig i min karriär efter fem år inom F1. Jag kan inte vänta till jag får börja jobba med SPM och alla människor i stallet som jag hört så gott om, säger Ericsson till Autosport.

Han kommer fortsatt att tillhöra F1-stallet Sauber som tredjeförare, vilket innebär att han tappar sin tävlingsplats och därmed bara kan träna och testa bilarna.

”Mycket att lära sig”

En av SPM:s ägare, Sam Schmidt, säger att de är väldigt glada att kunna knyta till sig Ericsson – en förare som har mycket att bidra med.

– Han har ett ton erfarenhet av racing på hög nivå, så vi tror att han kommer kunna tillföra mycket till vårt utvecklingsprogram som började under 2018, säger han.

Samtidigt finns det många saker som Ericsson måste vänja sig vid.

– Racingen i IndyCar ser helt fantastisk ut och jag känner mig verkligen exalterad över att få vara en del av den i framtiden. Det kommer vara mycket att lära sig, exempelvis nya, ovala banor. Det kommer inte att bli lätt, men det är en utmaning som jag ser fram emot mycket, säger Marcus Ericsson.

Kör med kanadensare

Han kommer nu att köra ihop med kanadensaren James Hinchcliffe, som förra året startade med landsmannen Robert Wickens

Den senare kraschade dock svårt i slutet av fjolåret och skadade sig allvarligt i nacke och rygg. Han har kvar en plats i stallet och får återvända när han är frisk och redo.

– Vi tror att han (Ericsson) och James kommer att fungera bra ihop och pusha varandra att kämpa om segrarna, säger Sam Schmidt.

Foto: Zoltan Balogh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM

Indycar

Formel 1

Motorsport