”Fullständigt grymt att behöva titta på”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OS-guldmedaljören Simen Hegestad Krüger petades från skiathlonen. 

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen fick i stället chansen – men gav upp den. 

– Det är fullständigt grymt att behöva titta på lagkamrater som väljer annat fokus, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Konkurrensen i den norska VM-truppen är brutal. När truppen till VM-skiathlonen petades såväl OS-guldmedaljören på distansen Simen Hegestad Krüger som Hans Christer Holund och Didrik Tönseth. 

I stället fick Martin Johnsrud Sundby, Sjur Röthe, Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen chansen.

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell

”Måste svida rejält”

När de två sistnämnda inte hängde med tätklungan valde de att slå av på takten rejält.  

– Jag tror att de struntar i det här nu Kläbo och Iversen, nu har de sprintstafetten i fokus. Jag kan förstå det, men tänk att vara Krüger, tänk att vara Holund som har varit trea och Tönseth, som varit trea och trea i världscupen. Det är fullständigt grymt att behöva titta på lagkamrater som väljer annat fokus i loppet, säger SVT:s expert Anders Blomquist och Jakob Hård fyller i: 

– Det måste svida ordentligt.

Det blev ändå norskt guld och brons genom Sjur Röthe och Martin Johnsrud Sundby.

– Det sitter en där hemma i soffan som heter Simen Hegestad Krüger som nog hade varit sugen på att vara med och kämpa, säger Johnsrud Sundby till NRK.

Iversen:

– Det är tråkigt, men laget som togs ut var välförtjänt. Resultaten låg till grund och de förstår de. Att alla fyra lyckas kan man inte förvänta sig. Det är bara jag och Johannes som kan vara missnöjda i dag, resten av norska folket måste vara nöjda. 

”Åkte och småsnackade”

Beslutet att inte ta ut Krüger har fått kritik i Norge och den väcktes till liv efter bilderna på Iversen och Kläbo. De svenska åkarna hyllar dock norrmännens taktik.

– De åkte runt och småsnackade och hade det gött så de förtog sig nog inte. Det vore dumt av dem att köra slut på sig i dag när de inte hade chans på medaljerna. Det var ett smart beslut av dem, säger Oskar Svensson.

– Det syntes ganska tydligt att de fokuserade på morgondagen. Men jag tror att Calle och Viktor gjorde ett vinstdrag som stod över, säger Daniel Richardsson.

Sprintstafetten körs redan i morgon och därför har bland andra Calle Halfvarsson valt att stå över skitahlonen.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE