Zachrisson har rätt mentalitet

SPORTBLADET

För oss som inte har en Range Rover och en massa ledig tid är det en ynnest att ändå få uppleva Europas pulserande ådersystem. I Eurosports cykelsändningar följer man med på en vinglande resa genom vackra vyer.

Tidigare har det varit försäsongstävlingarna i Belgien, Holland och Frankrike. Nu är det Giro d’Italia.

Italienska tv-bolaget Rai står för en påkostad produktion. I Eurosports sändningar guidar kommentatorn Roberto Vacchi och hjälpryttaren Anders Adamson.

Vacchi är född italienare och före detta cyklist – han kan berätta om loppet och omgivningen. Adamson var en tuffing som cyklist och är en tuffing som expert.

I går rullade den tionde etappen mellan Termoli och Peschici på östkusten i ett par timmar. I morgon trampas kampen om den rosa tröjan i gång på allvar när det är dags för bergsetapperna.

En dag som i går bjuder Eurosport på mycket för oss som gillar mångfalden, bredden och djupet i sporten. Förutom Giro d’Italia så var det U21-turneringen i Toulon där man i väntan på Champions League-finalen och VM kunde kolla in morgondagens fotbollsstjärnor och vidare så sändes de första omgångarna av tennis­tjejernas WTA-tävling i Rom.

Viasat förtjänade också ett omnämnande i går. Göran Zachrisson och Björn Hansén navigerade sändningarna från Americas Cup-seglingarna i Valencia.

Zachrisson har rätt mentalitet för golf och segling. Det är svårt att slita sig från hans fängslande berättande från både golfens parklandskap och seglingens blå böljor.

Viasat står också för sändningarna från ishockey-VM. Eftersom bolaget utgår från Storbritannien drabbas inte kanalerna av den svenska granskningsnämnden och otillbörligt gynnande av part, men de brittiska lagarna kräver ändå att man visar minst tre spelbolag vid redovisning av odds.

Koncernen med Pelle Kotschack i spetsen gör då så att man bara visar spelobjekt som MTG-bolaget Bet24 har odds på. Vid Unibet och Ladbrokes är det bara streck, och det fungerar för de brittiska bestämmelserna.

Den spanska fotbollen är inte bara Barcelona. Det var inte vaket av TV4 att missunna oss de betydelsefulla matcherna Osasuna–Valencia och Sevilla–Real Madrid.

Mattias Karlsson