Friidrott

Mental träning - då blev det guld för Stefan Holm

SPORTBLADET

En idrottare som tagit hjälp av mental rådgivare är Stefan Holm.

Enligt honom själv hjälpte det honom till OS-guld 2004.

Holm har vinnarskalle.
Holm har vinnarskalle.

Den svenske höjdhoppasstjärnan har samarbetat med mentala rådgivaren Christian Augustsson sedan 1999 och Holm talar ofta om hur det nya tankemönstret har hjälpt honom.

Inför OS-finalhoppet på 2,34 i Aten gick tankarna så här:

- Jag ville inte vänta fyra år till, så någon form av ångest var på väg - men den fick aldrig fritt spelrum, jag kunde hålla den i schack och fokusera på min egen prestation. Jag hade hoppat 34 på Cypern sex dagar innan, det högsta jag tagit på träning. Så jag intalade mig själv att trampar jag bara på rätt ställe i första steget i ansatsen klarar jag nu också.

Kontroll över allt

– Mentalt var jag alltså tillbaka på träningsplanen på Cypern igen, det var därför jag kunde vara så avslappnad som jag var. Det är nästan enda gången i min hopparkarriär känslan påminde om hur ett avgörande ögonblick visas på film; när allt börjar gå extremt långsamt. Plötsligt hade jag kontroll på allt. Det var inget viljehopp, utan ett behärskat, tekniskt bra hopp. Mycket bättre än segerhoppet på 36, sa Holm till tidningen Slitz.

Visualisering

Stefan Holm pratar mycket om visualisering.

- Innan man somnar - eller egentligen när som helst när andan faller på - försöker jag gå in i känslan av ett riktigt bra hopp. Lättheten i kroppen, farten de sista stegen, upphoppet och sedan hur det lyfter. Det är lätt att beskriva, men svårt att omsätta i praktiken. Mental träning är också att lära sig fokusera på rätt saker. Man får inte bli stressad eller irriterad och bör på förhand ha en plan för hur man undviker att påverkas av yttre saker.

AnnaMaria Jansson

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott