Golf

Det här vinner Sörenstam

SPORTBLADET

Sportbladets Thomas Tynander: Bara löjligt att tro något annat

DENVER

Det är ju väldigt enkelt att tippa en överlägsen världsetta som segrare i den största av alla turneringar.

Det är faktiskt omöjligt att göra annat.

Det finns ingenting som talar för att Annika Sörenstam ska misslyckas i US Open.

US Open är årets största och tuffaste utmaning på damernas USA-tour i golf.

Det är den enda turnering som det amerikanska golfförbundet (USGA) arrangerar och de har förberett banan så att den är svårare än vid någon annan turnering under året.

Ruffen är högre, fairways är smalare och greenerna kan bli som glas.

Men prissumman är enorm, motsvarande fyra miljoner kronor, den största som går att vinna, så segraren belönas rikt.

Det blir Annika Sörenstam.

Vore ju kul att överraska och tippa en annan spelare - men det går inte, det vore nästan löjligt.

Sörenstam drabbas inte lika hårt som andra, av de svårare förutsättningarna. Ruffen är dryga decimetern hög och ordentligt klistrig, men världsettan slår både långt och rakt. Hennes närspel innehåller fler alternativ än i någon annan bag och spelet med puttern fungerar bättre än under någon annan säsong.

Korta banan oroar

Enda möjliga orosmolnet är att banan spelas ganska kort. Annika har bara nytta av sin driver på två hål och det finns bara ett par 5 där hon kan driva green, något som i vanliga turneringar är hennes styrka.

Men det finns även siffror som talar för att det blir seger på söndag:

Annika Sörenstams snittscore, per runda, är 68,60. Amerikanskan Cristie Kerr är tvåa i statistiken, med 70,65. Det är två slags skillnad per varv och skulle, rent teoretiskt, betyda åtta varv över en hel turnering.

Sörenstam har vunnit sex turneringar i år och segermarginalen i har varit i snitt fem slag. Dessutom finns en "skrämsel-faktor". Tidningen USA Today har granskat hur övriga spelare som vunnit i år har spelat med Annika i startfältet - och nästan samtliga har ett onormalt högt snitt per varv med den svenska världsettan på ledartavlan.

Dessutom har caddien Terry McNamara sagt att banan på Cherry Hills är perfekt för svenskans speltrategi, att spela järnnia in på de flesta greener.

US Open nyckeln

Så det blir Annika Sörenstam.

Det har den här veckan snackas om att världsettan inte ska nerver att klara av det, men jag tror att hon ordnar en så pass klar ledning att det finns marginal att avsluta svagt. Det var så hon vann årets två första majors, Nabisco och LPGA-mästerskapen. Ingen annan var i närheten - och ingen klagade då på någon form av nervositet.

Det är US Open som är nyckeln till en Grand Slam och nya kapitel i historieböckerna. För vinst här tror jag betyder seger även i British Open, i juli.

Thomas Tynander

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf