- Åker jag in lägger jag ner verksamheten

SPORTBLADET

En månads fängelse för Lutfi Kolgjini: Jag kommer överklaga

En månad i fängelse och 6 000 kronor i böter.

Det blev straffet för travprofilen Lutfi Kolgjini, 46.

– Helt sjukt, jag kommer överklaga till hovrätten. Åker jag in för det här lägger jag ned hela jävla verksamheten, säger han.

Foto: BESVIKEN Travprofilen Lutfi Kolgjini dömdes i går till en månads fängelse och 6 000 kronor i böter efter att ha slagit en vakt för två år sedan. Ett straff som han nu kommer att överklaga. "Jag ska dra det här så långt det går", säger han.

Lutfi Kolgjini hamnde i bråk på en krog i centrala Malmö i oktober 2003. "Ludde", stjärnkusk och tränare från Jägersro och sedan i våras också krönikör i Sportbladet, hävdar själv att han gick emellan när ett par vakter uppträdde "svinaktigt" mot en kompis.

- Jag slog till en vakt när han provocerat mig tillräckligt länge, det är inget att hymla med och det har jag också erkänt, säger Kolgjini.

6 000 kronor i böter

I går kom domen - Lutfi Kolgjini döms till en månads fängelse och att betala 6 000 kronor till vakten för sveda och värk plus 500 kronor till brottsofferfonden.

- Jag måste överklaga. Jag ska dra det här så längt det bara går, säger "Ludde".

Du har tidigare sagt att du är ångerfull och kommer ta ditt straff.

- Ja...men det här? Det är helt sjukt. Det absolut värsta är att tingsrätten inte ens tog upp min och min väns motanmälan som vi gjorde direkt. De har bara struntat i den. Vad är det för rättssamhälle?

Tingsrätten bedömer att det skulle räcka med villkorlig dom och samhällstjänst.

I ett yttrande från frivården står det dock att samhällstjänst inte är aktuellt eftersom "han är strängt upptagen med sin verksamhet".

- Strängt upptagen? Javisst. Men tydligen tycker de att jag har tid att sitta inne...

Vad innebär det för din verksamhet om domen står fast?

- Då lägger jag ned hela skiten. Jag kan inte tappa en månad och sedan komma tillbaka. Nej, då är det slut.

Får fortsätta köra

Enligt juristen Göran Wahlman på Svenska travsportens centralföbund får Lutfi Kolgjini fortsätta med sin verksamhet som kusk och tränare som vanligt för dem.

- Det som står i licensbestämmelserna är att det kan bli avstängning eller böter om man skadar travsportens anseende. Det här hände på fritiden och jag kan inte tänka mig att det anses så allvarligt att det föranleder något åtgärd från licenskommitén, säger Göran Wahlman.

Domen påverkar heller inte Lutfi Kolgjinis roll som krönikör i Sportbladet.

- Han har tydligt tagit avstånd från sitt handlande i det här fallet. Och det är i rollen som travkusk han skriver hos oss, säger Ronny Olovsson, Aftonbladets sportchef.

Mattias Karlsson, PeO Larsson