MAGIKERN

SPORTBLADET

Gervin & pengarna gör basketligen het

Hundåren är över och pseudobasketen slut.

För första gången på väldigt länge tror jag på svensk elitbasket. Bra importer, bra svenskar, långa spelare och en hel kasse färska pengar till basketligan gör all skillnad i världen.

Foto: George Gervin, 189 cm Gervins pappa tillhör en av NBA:s 50 största genom tiderna. I Basketligan är sonen den störste.

"Pojkar, pojkar, pojkar. Här kommer ett hundår till."

Låten brukar vara min egen signaturmelodi för ett nytt år med basketligan, en mental peppning för ännu ett kliv utför.

Men i år får Eldkvarn vila.

Det känns nämligen bra. Jäkligt bra.

Basketligan kommer att bli både jämn och bra, en kombo som ligan inte lyckats med på länge.

Ett stort gäng egna produkter samt flytten tillbaka till Pontushallen ger Plannja ett lyft. Men lika självskrivna guldfavoriter som vanligt är man inte, trots bäst ekonomi.

Norrköping Dolphins med trion George Gervin, David Bergström och Pavel Mróz ser väldigt starka ut. Solna Vikings och Sundsvall Dragons har också klar guldvittring. Båda lagen har stommen kvar från i fjol.

Sedan finns det ett mellanskikt i ligan som är bättre än på väldigt länge, och det är kanske den största skillnaden mot tidigare. Akropol kan mycket väl upprepa fjolårssuccén, Sallén har rutin och kvalitet - om bara de viktigaste spelarna får vara hela.

Helsingborg tillbaka i finrummet

Helsingborg Pearls har fått en ny stomme av bra svenska spelare i Jens Stålhandske, Anders Rönnblom och Johan Åkesson. Det här blir året då klubben kommer tillbaka i basketens finrum.

08 Stockholm skriver fett sponsorkontrakt på söndag. Lovar gott, men med två nya amerikaner och tre långa litauer kan laget bli bäst av alla i år, eller riktigt mediokert.

Däremot ser det dystert ut för publiklagen Jämtland och Ockelbo, som kommer att parkera i botten.

14 spelare över 206 cm

Årets viktigaste trend i basketligan handlar om längden. 14 spelare över 206 cm och tre över 215 cm. Det är nästan internationellt. Det här beror på att antalet EU-spelare ökar. 19 amerikaner och 15 EU-spelare finns det i år. En bra nivå. Blir det fler försvinner för mycket speltid för svenskarna, blir det färre förvandlas ligan åter till en halvtaskig basketsimulering.

Till sist det som är den verkliga orsaken till att Eldkvarn inte snurrar på stereon: Obol Invest. Jag vet, man ska inte snacka sponsorer, men den här är som om jag hade önskat fram den. Två miljoner om året i tre år är jordnötter för ishockey och fotboll, men stora pengar för basketen.

Bakom det hela ligger Plannjas starka man Lasse Mosesson. I basketens ankdamm råder rivalitet och småsinthet. Om den andan lyckas kväva det här initiativet bara för att det kommer från Plannja, ja, då är det dags att göra Eldkvarns låt till svensk baskets egen hymn.

Sportbladet rankar ligans hetaste spelare

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket