Luleå vann oväntat i Karlstad

SPORTBLADET

Färjestads första förlust

Karlstad

Luleå bjöd på en riktig knall när laget bortabesegrade Färjestad med 4-3.

Norrbottningarna spelade smart och väntade kallt ut ett hemmalag som blev alltmer frustrerat.

- En seger som ger oss enormt mycket självförtroende inför framtiden, säger Luleås tränare Jens Hellgren.

Färjestad, med tre raka segrar i ryggen, ville givetvis bjuda Karlstadspubliken på trevlig hockey i sin hemmapremiär. Med mycket vilja och bra fart skapade också FBK flest lägen i första perioden.

Problemet var bara att FBK glömde bort spelet i egen zon. Då hjälpte det inte mycket att Jesper Matsson och Per Ledin gjorde två mål för Färjestad när ett vasst Luleå kunde gå till periodvila med 2-2 i ryggen.

Hemmapubliken väntade på en riktig FBK-urladdning i mellanperioden men av den blev intet. Luleå backade hem, stängde ytorna och fick Färjestads spel att gå i baklås. Visserligen hade värmlänningarna mycket puck i offensiv zon men speciellt många sylvassa lägen skapade inte FBK.

Luleå var minst lika nära en ledningspuck i andra perioden.

- Vi är medvetna om att de flesta lag kommer att backa hem när de kommer till Karlstad. Då gäller det att spela med mycket djup och mycket tålamod. Vi lyckades inte med någotdera, säger Leif Strömberg, besviken tränare i Färjestad.

Kollegan i Luleå, Jens Hellgren, var desto mer nöjd. Och det hade han anledning att vara.

Publiken i Karlstad hade ställt in sig på förlängning när Färjestadsspelarna gick bort sig kapitalt i egen zon och Luleås back Pekka Saravo fick pucken framför Christopher Heino-Lindberg i FBK-kassen. Saravo lirkade snyggt in pucken till gästernas stora jubel.

När Färjestad i en vild jakt på kvittering tog ut målvakten och spelade sex mot fyra pricksköt Mikael Renberg in 2-4 med backhand från egen zon.

Pelle Prestberg reducerade visserligen till 3-4 men då återstod bara fyra sekunder av matchen.

Inför säsongen tippade många experter att Luleå skulle hamna utanför slutspelet i vår, ungefär samma tips som Luleå brukar få.

- Vi har elva raka slutspel bakom oss. Visst ska vi till slutspel även denna säsong, säger Jens Hellgren, tränare i Luleå.

Visst finns det skäl för Hellgrens optimism. Att Luleå alltid spelar med mycket hjärta är ingen hemlighet. Årets upplaga av Luleå känns även lite spetsigare.

En frisk Mikael Renberg betyder mycket. Likaså centern Karl Fabricius och starka nyförvärven Lubomir Bartecko och Vladimir Machulda. Även Luleåmålvakten David Rautio har startat säsongen bra.

Färjestad gjorde överlag en slät figur med undantag för Jesper Mattsson, Mathias Johansson och Per Ledin.

Den sistnämnde spelade bara en period mot Luleå.

- Per spelade på sprutor. En chansning som höll en period, säger FBK-tränaren "Leffe" Strömberg.

TT