MOTORLISTAN

SPORTBLADET

– med Anna Andersson

1 Yngst att vara bäst – i världen

Han är den yngste världsmästaren någonsin, han körde hem märkes-VM till Renault och han har gjort Formel1 spännande igen. Det är bara att gratulera Fernando Alonso – och nu ser vi fram emot kampen nästa år. Ferrari kan inte vara lika dåliga ett år till, nu måste McLaren-Mercedes ha fått ordning på bilen och det är dags för Toyota att börja prestera.

2 Publikrusning till finalloppet

?Över 70 000 biljetter är sålda och det blir fest på Hockenheimring. Mattias Ekström, regerande mästare, måste vinna loppet och britten Gary Paffett får inte ta någon poäng om svensken ska kunna försvara sin titel.

– Jag kämpar till sista varvet, säger Mattias Ekström till dtm.de.

Loppet sänds direkt i den tyska tv-kanalen ARD.

3 Nu ska spanjoren ta upp kampen

Spanjoren Daniel Pedrosa har nu vunnit VM i motorcykel tre år i rad, 2003 i 125 cc, 2004 och i år 250 cc. Nästa år är det dags för MotoGP – och en kamp med den störste av dem alla, Valentino Rossi. Kul!

4 Katrin vill bena sig fram till F1

?I slutet av november ska den 25-åriga brittiskan Katrin Legge testa för Minardi. Hon är även inbjuden att testa Champ car för Kevin Kalkhovens PKV.

– Mitt mål är att köra Champ car nästa år. Men det är något väldigt speciellt att få testa båda bilarna och jämföra dem, säger hon till sport1.

5 Ex-stjärnorna på väg tillbaka

?Att Honda gör allt för starta nytt stall till nästa år är känt, men nu finns det två tidigare F1-stjärnor som är på väg tillbaka. Fransmannen Jean Alesi ska bli chef för ett stall som finansieras av ett japanskt investmentbolag. Starten sker 2007 och kontraktet löper över fem år och som teknikparter tänker sig Alesi McLaren-Mercedes,

Britten Eddie Irvine och den ryske vodkamiljardären Roustam Tariko ville först köpa Jordan och sedan Minardi, men de var inte tillräckligt snabba.

– Därför bygger vi ett eget stall till 2008, säger britten till Faz.

6 Sådan far sådan son...

Son till Keke Rosberg och ett kontrakt med Williams, och enligt den brittiska tidningen Autosport får han en förarplats till nästa år. Världsmästarsonen Nico Rosberg kliver i pappas fotspår.

– Kombinationen Williams-Cosworth-Rosberg var för 24 år sedan världens bästa kombination, säger han till F1-total.

– Det vore härligt att göra det igen. Då skulle pappa vara stolt över mig.

7 Den bäste snart utan bil

?Sébastien Loeb har redan vunnit rally-VM, nu kör han på Korsika för att ta hem märkes-VM för sitt Citroën. Hans stall drar sig ur VM till nästa säsong och något nytt har han ännu inte hittat. Enligt Sport1 väntar han till efter Fia:s (internationella bilsportförbundet) möte den 27 oktober innan han bestämmer sig.

8 Göransson bäst i hela Europa

?Den svenske STCC-mästaren Richard Göransson är bäst i Europa. 27-åringen körde i från Europaeliten och vann FIA European Touring Car Cup 2005 i italienska Vallenlunga. Grattis!

9 Mästarslaget hett värre

?Det är två månader till Race of Champions i Paris, men redan har 10 000 biljetter sålts. Sébastien Loeb, David Coulthard, Marcus Grönholm och fjolårsmästaren Heikki Kovalainen har redan tackat ja. I fjol såg 190 miljoner människor tävlingen på tv.

10 Flash jagar i finalen

?Fredrik Ros, Nicklas Karlsson, Janne ”Flash” Nilsson och Alx Danielsson ställer upp i den stora finalen av Porsche Carrera cup. 38 bilar deltar och tävlingen avgörs i samband med DTM-finalen på Hockenheimring. Lycka till!

Motorstopp

?F1-säsongen är över. Det känns trist när söndagskompisen tar semester i mer än fyra långa månader.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport