Jag vill veta hur stark man kan bli

Publicerad:
Uppdaterad:

Johnny Wahlqvist lyfter ett ton och nu laddar han för VM i Bratislava

1 av 3 | Foto: bildbyrån
Styrkelyftaren Johnny Wahlquists personliga rekord på tävling är ett ton Ð 415 kg i knäböj, 255 kg i bänkpress och 330 kg i marklyft. På söndag tävlar Johnny i VM i Bratislava.

SIMRISHAMN

Matchvikten är perfekt – 155 kg.

Den långa hårpiskan slänger i nacken och det skäggiga ansiktet spricker upp i ett brett leende titt som tätt.

Johnny Wahlquist är redo för VM i styrkelyft.

– Jag har ingen aning om hur stark man egentligen kan bli, men det är det jag försöker att ta reda på.

Han började sitt sökande redan som tioåring.

– Man måste börja tidigt om man ska bli bäst, men så får man väl inte säga nu när det är 16-årsgräns för att komma in på gymmet. Jag hade mina föräldrars tillåtelse och fick börja att träna.

Gymägaren och de andra besökarna undrade varför en så ung kille ville lyfta vikter när han kunde syssla med så många andra idrotter?

– Jag svarade att jag skulle bli världens bäste styrkelyftare. Då skrattade alla. Det gör man inte längre, säger Johnny Wahlquist.

På söndag ska han försöka att uppfylla sin dröm genom att vinna VM i Bratislava.

– Chansen finns. Det måste man tro på. Annars är det inte lönt.

Hans personliga rekord på tävling är ett ton jämnt. Först 415 kg i knäböj, sen 255 i bänkpress och till slut 330 i marklyft. På träning har han lyft mer, men då har det varit dagar då han tränat bara ett av momenten.

– Det går inte att jämföra med tävling där man ska klara av allt på en och samma dag. Efter knäböjet och bänkpressen är man rätt mör när det är dags för marklyft.

Magen hjälper till

Marklyftet är Johnny Wahlquists sämsta gren på grund av den väldiga magen – samma mage som ger honom fördel i bästa grenen knäböj.

– När jag går ner hamnar magen som ett stöd mot mina ben och hjälper sen till att skjuta mig uppåt igen.

Även i bänkpress har han nytta av magen och sina korta armar eftersom avståndet som stången ska skjutas upp blir relativt kort.

– Man vet vilka specialiteter olika styrkelyftare har bara genom att titta på dem. Ingen mage – kanonbra i marklyft, sämre i knäböj och hyfsad i bänkpress. Stor mage – det omvända.

Bantade ner sig

Men magen måste vara i exakt rätt storlek. För mycket mage gör att det inte går att hitta rätt vinklar. Johnny har till och med varit med om att inte kunna rubba för honom futtiga 315 kg från marken på grund av att magen gjorde det omöjligt att få in stången så nära benen som krävs.

Så den senaste tiden har Johnny fått banta ner sig från 162 kg och banta är inte riktigt hans grej. Betydligt hellre låter han sig väl smaka av den goda mat som serveras hemma på föräldrarna Göstas och Gullans gård i Gärsnäs.

– När det handlar om honom är det inte lönt att slakta färre än två grisar åt gången, säger pappa Gösta som så gott som alltid är med som chaufför plus att han hjälper till på träning och tävling.

För att ta sig ner till 155 har Johnny skippat ett antal kilo av mammas goda leverkorv och kanske inte varje dag svängt en fjärde gång på den lokala krogens 60-kronorsbuffé.

– Sex tappade kilo betyder 20 mer i lyften. Men han får inte gå ner för mycket för då lyfter han mindre, säger pappa Gösta som blivit lite av en expert med åren.

Johnny Wahlquist tränar efter eget huvud och har en okomplicerad inställning till kostens betydelse för prestationen.

– Jag äter. Blir jag starkare, då är det bra.

Som alla starka i lyftsporter får han dras med ständiga misstankar om dopning.

– Det kommer jag aldrig undan och jag kan se vilka av mina konkurrenter som är dopade. Men dom klarar sig alltid i tester för dom har lagt av i tid.

”Blir fel i huvudet”

– Men vad är det för glädje med dopning? Det blir bara fel på kroppen och i huvudet på en till slut, säger Johnny Wahlquist.

En glad kille med svar på allt. Utom på en fråga:

Vad håller du på med när du inte tränar eller tävlar?

Johnny blir tyst ett tag.

– Jag sitter väl och fikar någonstans och snackar lite skit med folk. Jag vet faktiskt inte. Allting för mig handlar om träning. Det är mitt liv, säger Johnny Wahlquist.

Stefan Alfelt (sport@aftonbladet.se)

Publicerad: