”Jag hade hellre åkt runt i snöyra”

Fläktsystem ger OS-skrinnarna ständig medvind

avStefan Holm

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. I OS kommer skridskoåkarna ha medvind på båda rakorna.

Ett avancerat fläktsystem gör det möjligt – och bäddar för nya rekordtider.

– Jag hade hellre åkt runt i snöyra och jämfört mig med världshistorien, säger svenske OS-debutanten Nils van der Poel, 21.

I de första olympiska vinterspelen, som avgjordes i franska Chamonix 1924, vann finländaren Clas Thunberg 5 000 meters-loppet på åtta minuter och 39 sekunder.

40 år senare hade Knut Johannesen, Norge, kapat den första historiska segrartiden med en dryg minut, och så har det fortsatt.

När Tomas Gustafson 1988 försvarade sin titel i Calgary var han mer än 27 sekunder snabbare än i Sarajevo fyra år tidigare och det är en evighet inom skridskoåkningen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER, TT
Svenske OS-debutanten Nils van der Poel, 21.

Nytt OS-rekord att vänta

Även i Sydkorea kommer det krävas nya toppnoteringar av de blivande medaljörerna. Det olympiska rekordet på 6.10,76, som gav Sven Kramer guldet i Sotji, kommer inte räcka långt i skridskohallen i Gangneung.

– Det kommer gå snabbare. Definitivt. 6.10 kommer inte ge medalj. Jag tror att det kommer krävas 6.08–6.06 och att vinnartiden kommer vara neråt 6.05–6.04, säger Nils van der Poel inför OS-debuten.

Foto: ANDREAS HILLERGREN, TT
Gangneungovalen.

Den ständigt pågående och oftast lyckade rekordjakten beror inte bara på utvecklingen av skridskor, dräkter och isar och att utövarna blir mer och mer professionella.

”Är ganska avgörande”

En annan förklaring finns i Gangneungovalens tak, där det hänger två enorma lufttrummor.

– Arenan är intressant och har ett ganska avancerat fläktsystem som visat sig vara ganska avgörande. Det gick väldigt snabbt på VM förra året, speciellt på de längre distanserna, och alla var överens om att vi hade haft en hel del hjälp av de här fläktarna. Det är konstant vind i hallen och tiderna påverkas av hur mycket man vrider upp fläktarna, berättar Nils van der Poel under en pressträff utanför OS-byn i Gangneung.

Kan det bli rekord?

– Ja, det tror jag att det kan bli. De bästa tiderna kommer göras på 10 000 meter, men det är lättare att svara på den frågan när det är tre varv kvar.

Nils van der Poel, som har dubbla JVM-guld på meritlistan, är kluven inför utvecklingen.

– Det kommer att vara en otrolig klass på tävlingarna och har man minsta intresse för idrott, i synnerhet skridsko, ska man sitta framför tv-apparaten. Det är rätt tävlingar att titta på, men personligen kan jag tycka att det är tråkigt för rekordutvecklingen, säger 21-åringen från Trollhättan och Västerås.

Missat kval med guldtid

Han är den förste att beklaga att OS-hjältar som Eric Heiden, Tomas Gustafson och Johann Olav Koss framstår som långsamma om man jämför tiderna från nu och då.

Koss, den norske legendaren, skrinnade i Lillehammer 1994 hem OS-guldet på 6.34,96, vilket innebar nytt världsrekord.

– Med den tiden hade han inte varit i närheten av att kvala in till OS. Det krävdes 6.16. Det har, på gott och ont, blivit en annan sport. Vi kan slå svenska rekord. Vi kan slå världsrekord, men vi kan inte hävda att vi är världens genom tiderna bästa skridskoåkare. Jag kan säga att jag har åkt snabbare än Tomas Gustafson, men är jag en bättre skridskoåkare? Jag tror inte det. Det var en annan idrott då. Jag hade hellre åkt runt i snöyra och jämfört mig med världshistorien, men nu är det som det är.

Vad tror du att det handlar om för tider om 20 år?

– Ingen har gått under sex minuter på 5 000 meter och inget har gått under 12.30 på 10 000. Jag tror att det kommer att ske, men inte här.

Nils van der Poel, som i själva verket satsar på 10 000 meter, har inget med medaljstriden att göra.

– Jag kvalade in som 24:a. Blir jag 23:a är det uppenbarligen bra, men jag hoppas inte att jag placerar mig så dåligt. Målet är att komma hem med härliga erfarenheter och minnen, ta med dem in i framtiden och försöka göra något ännu bättre på kommande OS.

Däremot kan han utmana sig själv och det svenska rekordet på 6.16,03.

– Det kanske går om de skruvar upp fläktarna, säger Nils van der Poel och skrattar.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Nils van der Poel, innehavare av de svenska rekorden på 5 000 och 10 000 meter.
ARTIKELN HANDLAR OM