Jättens chans

SPORTBLADET

Två veckor - sedan kan Jönzén få kontrakt i NBA

LONG BEACH, KALIFORNIEN

Här, i Long Beach i Kalifornien, slåss Fredrik Jönzén om en plats i NBA.

Klädd i Houston Rockets klubbdräkt har han bjudits in till NBA:s sommarliga.

- Två eller tre killar kan ta plats i Rockets trupp till hösten, säger han.

Foto: STORT INTRESSE Mer än 2 500 personer har betalat 100 kronor i inträde för att följa Lakers match mot Houston Rockets. Och några ville ha autografer.

Bara klubbnamnen imponerar. Los Angeles Lakers, Sacramento Kings, Miami Heat och Golden State Warriors är alla representerade i Long Beach.

Visserligen saknas lagens stjärnor, de som redan är garanterade kontrakt, men NBA:s sommarliga är basketmässigt ändå en stor grej.

- För oss som inte har kontrakt är det här det närmsta NBA vi kan komma, säger Jönzén.

När Sportbladet besöker matcharenan Pyramid inne på Long Beach universitetsområde har mer än 2 500 personer betalat 100 kronor i inträde för att följa Lakers match mot Houston Rockets.

Bakom skrivbord vid planens långsidor sitter kostymklädda män och för anteckningar. Det är NBA:s talangscouter, klubbrepresentanter och agenter.

De har makten

De har makten att avgöra vilka av basketspelarna som ska bli miljonärer till hösten.

En lyckad insats under den två veckor långa sommarligan ger en plats i någon trupp och garanterad storlön. Ett misslyckande innebär återvändande till universitetsligor eller spel i Europa.

"Klar med skolan"

- Jag är klar med skolan, säger Jönzén, 24, som tagit examen i ekonomi medan han dominerat universitetsbasketen för Oklahoma.

- Men ett civilt jobb känns avlägset. Får jag inte spela i NBA blir det Europa. Jag har ett par anbud där.

I matchen mot Lakers gör den 2,06 meter långe svensken en hygglig insats som power forward. Men efter knappt sex minuters spel i andra kvarten bänkas han och tvingas titta på när klubben tappar ledningen och förlorar efter förlängning.

Men resultatet spelar ingen större roll. Ytterst spelar alla för sig själva och för sin framtid. Jönzén är något nedslagen efteråt.

- Jag har snittat 12-15 minuter under de tidigare matcherna. Det är svårt att uträtta något när man suttit still så länge och sen bara får chansen en kort period.

På söndag är äventyret över.

Då väntar hemfärd till Sverige, samling med landslaget och matcher mot Turkiet.

- Då får jag i alla fall spela, säger Jönzén med ett snett leende.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket