Finlands skambrev

Avstängd på livstid - men här är hemliga bevis för att skandalkaptenen tränar med finsk stjärna

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Talet som Kaisa Varis läste på presskonferensen är skrivet av Kari-Pekka Kyrö och faxat från Kari-Pekkas bror Hannu.

VAL DI FIEMME

Finska skidstjärnan Kaisa Varis, 27 - som inte fick starta i VM-premiären på grund av för högt hemoglobinvärde - höll i går presskonferens i Val di Fiemme och förklarade sin oskuld.

Hon satt på podiet tillsammans med finska skidförbundet och läste sitt försvarstal - som kom på villovägar och som Sportbladet hittade - skrivet av avstängde skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö.

Utan att förbundet reagerade.

I måndags kväll fick Kaisa Varis chockbeskedet: hennes hemoglobinvärde var för högt. Hon hade 16,4 gram/liter mot tillåtna 16,0 och fick inte starta i VM-premiären i Val di Fiemme. Spekulationerna satte igång direkt.

Kaisa Varis kallade till presskonferens. På podiet satt skidförbundets ordförande Seppo Rehunen, förbundskaptenen Ismo Hämäläinen, en översättare och presschefen Elina Heinola.

Hon kopierade faxet till några utvalda finska journalister - men utelämnade faxadressen längst upp - och höll det i sin hand när hon kom till presskonferensen tillsammans med den övriga delegationen.

När Kaisa Varis satte sig fick hon faxet av Elina Heinola och sedan började hon läsa innantill på finska.

Faxet var skickat från Hannu Kyrö i Jyväskylä - bror till Kari-Pekka Kyrö, som var förbundskapten när sex finska åkare åkte dit för dopning under VM i Lahtis 2001. Kari-Pekka Kyrö har tidigare använt sin brors fax för att kommunicera med finsk media, eftersom han saknar en egen i bostaden, och det gjorde han i går också.

Kari-Pekka Kyrö är numera avstängd från all landslagsverksamhet på livstid - med chans att få frågan prövad igen i framtiden - och finska förbundet hävdar att man brutit all kontakt med skandaltränaren.

Utpekad som pojkvän

Han har varit rådgivare åt den störste finske stjärnan Kaisa Varis och faxet är ett bevis på att skidförbundet inte är ovetande om samarbetet. Inför säsongen, under en pressträff i Vuokatti i november, förklarade dessutom Kaisa Varis helt öppet att hon tagit hjälp av Kari-Pekka Kyrö, som också bor i Jyväskyla och som tidigare blivit utpekad som hennes pojkvän. Något som Kari-Pekka Kyrö och Kaisa Varis förnekat bestämt i finsk media.

- Jag använder bara honom som rådgivare, har Kaisa Varis förklarat.

Sportbladet konfronterade nyvalde finska skidpresidenten Seppo Rehunen med uppgifterna i går efter presskonferensen - utan att han visste om att Sportbladet tagit del av försvarstalet, inklusive faxadressen, som Kaisa Varis och finska skidförbundet glömt i lokalen och som Sportbladet snappade upp.

- Vi bryr oss inte om vad våra aktiva gör under fritiden. Tar hon hjälp av Kyrö är det inte vår sak. Han är avstängd från landslaget och det är det enda som jag bryr mig om. Det är hennes sak vem hon umgås med, inte våran, säger Rehunen.

Men är det verkligen lämpligt?

- Som sagt, vi har inte med det att göra. Dessutom vet jag inte om dom har något samarbete överhuvud taget. Hur ska jag veta det?

Seppo Rehunen blir tillslut irriterad över Sportbladets frågor och väljer att säga:

- Inga kommentarer.

Kan få tävla på lördag

Klart är i alla fall att finska skidförbundet måste vara medvetna om att skandaltränaren fortfarande har sin hand över en av åkarna i landslaget - utan att göra någonting. Att Kaisa Varis dessutom läser upp ett försvarstal skrivet av Kari-Pekka Kyrö är högst anmärkningsvärt. Varis är inte misstänkt för dopning i dagsläget.

Värdena är satta av hälsoskäl och Kaisa Varis förklaring till att hennes blodvärden rusat i höjden är hon har brukat ett så kallat alptält.

Hon får tävla igen i lördagens jaktstart - om inte dopningsproverna som togs i samband med blovärdena visar någonting annat.

Faxet ord för ord: Jag bodde i ett alptält

Faxet ord för ord - längre ned på sidan.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM