”Kallas guld ger ett superlyft”

Niklas Edin tror på fortsatt blågul succé

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Charlotte Kalla tog Sveriges första OS-guld i Sydkorea.

Nu ska framgång föda framgång i svensklägret.

– Jag vet hur viktigt det är med en tidig framgång i OS. Det ger ett superlyft, säger curlingstjärnan Niklas Edin, 32, till Sportbladet.

Medlemmarna i det svenska curlinglandslaget checkade in i OS-byn i kuststaden Gangneung i fredags och sökte sig dagen därpå till Alpensia skidcenter.

Väl på plats fick de se Charlotte Kalla, 30, dominera skiathlon-tävlingen och sprida ett gyllene skimmer över hela OS-truppen.

– Vid stod precis vid mållinjen. Det var superhäftigt. Kalla är så otroligt häftig, som bara går ut och levererar, säger damlagets skipper Anna Hasselborg, 28.

– Det är en stor ära att få ta del av andras framgångssagor. När man står där bredvid känner man en stark teamkänsla med hela den svenska truppen. Det var magiskt, fortsätter Agnes Knochenhauer, 28.

– Ja, när speakern uttalade att Kalla hade ledningen väcktes känslorna. Det var jäkligt häftigt. Jag har sett sådana grejer förut och trodde inte att det skulle ge mig en sådan kick, säger Niklas Edin.

– Det var eufori, ett ”check” på min bucket list. Jag älskar längdskidor och Kalla har blivit min nya idol. Det är magiskt att få ta del av sådana ögonblick, säger Sara McManus, 26.

”Mycket positiva känslor”

Inte minst inom idrottens värld brukar framgång föda framgång och curlingspelarna hoppas att Kallas triumf ska leda till en smittsam guldfeber.

– Det framkallar mycket positiva känslor. Man blir ännu mer taggad och viljan att lyckas blir ännu större, säger Agnes Knochenhauer.

– Jag vet hur viktigt det är med en tidig framgång i OS. Den goda känslan går runt i truppen. Man ser att det är möjligt, att man kan prestera på topp mot världseliten, fortsätter Niklas Edin.

Sara McManus:

– Charlotte Kalla är så jävla grym. Det kunde inte bli en bättre start. Ett första guld är magiskt. Vi fick så mycket energi. Man var riktigt pumpad, redo för match.

”Ska sälja oss djävulskt dyrt”

Sveriges curlinglag tog dubbla medaljer i Sotji för fyra år sedan, då lag Niklas Edin tog brons och lag Margaretha Sigfridsson lämnade Ryssland med ett silver.

De svenska curlingspelarna går in i OS på onsdag och för både herr- och damlagen väntar Danmark i öppningsmatcherna.

– Det finns ett antal lag som är väldigt bra men det är vi också. Vi fruktar ingen. Det gäller bara att toppa formen – och det ska vi göra, säger Agnes Knochenhauer.

Ska Sverige lyckas bättre än i Sotji måste både herr- och damlagen ta sig till final. Det har aldrig hänt tidigare, men Peja Lindholm, 47, ser bara möjligheter.

– Ser man utifrån ranking och potentialen känns det väldigt bra. Vi ska sälja oss djävulskt dyrt men måste samtidigt vara ödmjuka, säger den svenske förbundskaptenen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.