Sverige femma i mixedstafetterna

Foto: TT
Sveriges Hanna Öberg.
SPORTBLADET

Det svenska mixedstafettlaget vill vara med i kampen om medaljer i skidskyttet under OS.

I säsongspremiären blev Sverige femma där Norge stod som segrare.

Samma svenska placering blev det även i singelmixedstafetten.

Det var stark åkning av det svenska laget. Nu behövs bättre skytte av främst Jesper Nelin för att komma upp på medaljnivå inför OS i vinter.

Söndagens lopp var det första för säsongen men också den enda mixedstafetten inför OS, där Sverige kommer med ett lag till start. Wolfgang Pichler tog ut samma lag som för ett år sedan här i Östersund kom sexa och visade att de hade i OS att göra.

Ett år senare var det ännu lite bättre.

Lyckad säsongsstart

Hanna Öberg, Anna Magnusson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström visade alla att de vill behålla sin plats i laget även i Pyeongchang i februari.

– Det är precis så här man vill känna i första tävlingen. Stabilt på vallen, jättebra skytte, sade Anna Magnusson.

Anna fick gå ut i ledning efter Hanna Öbergs fina öppning med snabb åkning. Jesper Nelin behövde en straffrunda efter det stående skyttet men åkte precis som övriga väldigt starkt.

– Jag ville egentligen öppna lite lugnt men var lite bakom så jag försökte åka ikapp. Andra skyttet var inte så bra, det är lite så i början. Jag har skjutit bättre under försäsongen, sa Nelin.

Femma i singelmixedstafett

Sverige hade pallchans i den säsongsöppnande singelmixedstafetten tidigare under dagen. Men det blev till slut en femteplats även där.

Linn Persson körde upp Sverige till andra plats inför den sista sträckan med bara 5,7 sekunder till ledande Österrike. Men Sebastian Samuelsson lyckades inte förvalta det fina utgångsläget.

Samuelsson fick problem när han skulle plocka fram extra skott vid det sista stående skyttet.

– Det kändes som att jag började det stående skyttet bra, men när bommen kom blev jag stressad. Samtidigt hör man hur folk skjuter fullt, och när det strulade med extraskottet blev jag ännu mer stressad. Synd att det inte gick hela vägen, säger han till TV4 enligt op.se.

Samuelsson gick i mål som femma, drygt 34 sekunder bakom Österrike. Tyskland blev tvåa och Kazakstan trea. Favoriten Frankrike, med storstjärnan Martin Fourcade i laget, kom lite överraskande först på fjärde plats.