Petade Northug – fick våg av hatmejl

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

När längdchefen petade Petter Northug i våras dödshotades hans familj.

Nu har han fattat samma beslut – och mottagit nya hatmejl.

– Jag har levt med det så länge Petter har varit utanför landslaget, säger Vidar Löfshus till VG.

När världscupen drog igång i Finland var sportens fixstjärna kvar i Norge. Petter Northug hade tidigare varit sjuk och petades ur truppen, trots att han bedyrat att tävlingsformen var god.

31-åringen protesterade mot petningen och många landsmän slöt upp bakom honom. Ett hundratal av dem sökte sig till det norska skidförbundets facebooksida och lämnade negativa omdömen, vilket har lett till att popularitetsbetyget har sjunkit i botten.

Men vissa gick längre än så.

”Mycket kritik är osaklig”

Efter fredagens sprint, där Johannes Hösflot Kläbo vann herrloppet och Stina Nilsson damernas, berättar längdchefen Vidar Löfshus om drivor av hatmejl.

– Min inkorg är full. Det är mycket osakligt, men några argumenterar bra. Det är missnöje med mig och Tor Arne Hetland. Jag har levt med det så länge Petter varit utanför landslaget, säger Löfshus till VG.

Det är åtminstone tredje gången i år som Löfshus petar Northug. Båda de tidigare gångerna har lett till starka – och ibland rent kriminella – reaktioner. När Petter inte fick ställa upp i VM-genrepet i Falun i februari skickades ett vykort med dödshot hem till Löfshus familj.

Tävlar i världscupen nästa helg

Riktigt så illa har responsen inte varit den här gången, säger Löfshus till VG.

– Det är bara folk som är väldigt trötta på mig.

Han lägger till:

– När vi har en rockstjärna som Petter och någon tycker att han blir behandlad orättfärdigt går det ut över någon. Det var mig och Tor Arne den här veckan.

På lördag fortsätter världscupen med klassiska distanslopp. Petter Northug förväntas vara tillbaka i cirkusen nästa helg i Lillehammer.

Northugs fyra största hån mot Sverige 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM