Mejla

Robert Laul

”Något är ruttet i Borås”

Laul: Var skulle annars Svensson hålla på som han gör?

Något är ruttet i staden Borås.

Nej, jag syftar inte på konstgräset ­utan relationen mellan stjärnan Anders Svensson och fotbollsföreningen Elfsborg.

Varför skulle Anders annars hålla på som han gör?

Det började redan under landslagets ­januariturné. Svensson, som har kontrakt med Elfsborg året ut, öppnade för att han ville spela vidare över 2014 och vi reportrar på plats undrade om han diskuterat saken med klubbledningen?

– Vi har skojat om det. Jag blir inte förvånad om vi tar en diskussion under året, sa Anders, 36.

Så långt inga konstigheter.

Men senaste månaderna har det ena märkliga utspelet avlöst det andra:

– Även om jag vill fortsätta spela är jag ­inte säker på att Elfsborg vill det, sa veteranen inför mötet med IFK Göteborg och ­hintade om att han kanske spelar  ”i arabvärlden” nästa säsong.

Hyllade Häckens spel

Efter 0–0-matchen hyllade Anders Häckens sätt att spela fotboll:

– Titta på Häcken, de har gjort det väldigt bra. Det är väl mer intressant och utvecklande att lag gör så än att man bara spelar cynisk ­fotboll, summerade han den låsta tillställningen mellan Elfsborg och Blåvitt.

Efter 3–1-segern mot ­Öster på Myresjöhus ­Arenas gropiga gräsmatta återkom Svensson till Häcken, hur förödande ett sådant underlag är för spelande lag. När Svensson sedan fick en fråga om framtiden konstaterade han i riktning klubbdirektören Stefan Andreasson:

– Stefan tycker att jag är slut och det är ­bara att acceptera. Jag får njuta av den tid som finns kvar.

Sedan vände Svensson på klacken för att hoppa in i spelarbussen.

Förbereder en reträttväg

Inom loppet av fyra månader har Anders alltså berättat i medierna att han vill förlänga kontraktet, blickat mot arabvärlden, spekulerat i att Elfsborg inte vill gå med på det, slagit fast att Elfsborg inte går med på det, hyllat en konkurrent upprepade gånger och indirekt sågat egna tränaren Jörgen Lennartssons filosofi.

Det stinker illa här.

Är det så enkelt som att Anders förhandlar via medierna?

Inte nödvändigtvis.

Det låter som att han förbereder en reträttväg, försöker skapa förståelse bland fansen att han kommer att försvinna. En långsökt men inte alldeles otrolig spekulation är att en klubb i Göteborgsområdet – där Anders bor – har erbjudit ett kontrakt över 2014 och sedan en lockande roll i den sportsliga organisationen. Och att Elfsborg inte är särskilt ­intresserade av att möta det just nu.

avRobert Laul