Hjärnforskaren: ”Boxning tänjer på gränserna...”

SPORTBLADET

Ingvar varnar för riskerna – Kranj: All idrott är farligt

Foto: Martin Ingvar har i flera år forskat kring hjärnskador.

Hjärnforskaren Martin Ingvar varnar för riskerna med proffsboxning.

Men Armand Krajnc bara fnyser åt påståendet.

– All elitidrott är farligt. Jag skulle ha levt samma liv en gång till om jag fick chansen, säger han.

Foto: Armand Kranj.

Martin Ingvar, professor och hjärnforskare vid Karolinska institutet, menar att proffsboxning, där våld som är riktat mot huvudet ingår, innebär att man medvetet organiserar en sport som är livsfarlig.

– Sedan kan man ju säga att Formel 1 är livsfarligt, hockey kan man dö av och så vidare. Skillnaden ligger ändå i att man försöker minimera risker i andra sporter medan man hela tiden från sportarrangörernas sidan inom kampsporten sträcker på gränserna för vad som är farligt. Det sätter dem i en speciell klass där jag tycker kritik är befogat, säger Ingvar.

– Våld mot huvudet förändrar människors liv. Man kan dö, man kan bli dement och man kan hamna i neurologiska tillstånd där man har svårt att röra sig. Våld mot huvudet är rätt förutsägbart hur det drabbar en individ. Det enda man vet är att det blir en belastning på familjen och på samhället, inte på sportarrangören.

”Han är too much”

Förre världsmästaren Armand Krajnc replikerar:

– Så tycker alla hjärnforskare. Martin Ingvar är ökänd. Han har fått hjärnan på hjärnan. Jag menar, det är farligt att gå över gatan och åka bil också. Han är bara too much och borde gå ut i världen, bort från sitt laboratorium.

– Fotboll, cykel, Formel 1 och andra sporter är också farligt. Elitidrottare som tränare två-tre pass om dagen, klart att det är risker med det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning