Per Bjurman: Ingen tillfällighet att Hawks står för en sån historisk bomb

SPORTBLADET

BOSTON. Chicago Blackhawks var NHL:s bästa lag den här säsongen – från dag ett.

Så begreppet ”värdiga mästare” har sällan haft bättre täckning.

Samtidigt är det väldigt typiskt detta underhållande shownummer till lag att ställa till med ett av historiens mest häpnadsväckande draman under finalens sista skälvande sekunder...

Vad hände?

En dryg timme efter det overkliga avgörandet hänger den frågan fortfarande i luften i TD Gardens inre.

Det var ju redan klart att Boston Bruins hade tvingat fram en sjunde, direkt avgörande match i Chicago på onsdag.

Jag satt till exempel själv på pressläktaren och skrev de sista meningarna i en text om vilken enastående fest till säsongsavslutning som väntade i United Center och skulle sedan kolla flighter till O'Hare i morgon.

Femton sekunder senare var det bara att kassera den texten och lägga ner alla planer på resor till Illinois.

För under den korta tidsrymden hann Chicago Blackhawks alltså inte bara kvittera – utan, overkligt nog, vända och vinna.

Det är en av de mest sanslösa vändningar, och ett av de mest dramatiska slut, som någonsin setts i en Stanley Cup-final.

Personligen har jag aldrig upplevt något liknande, men hör andra jämföra med den galna Champions League-finalen mellan Manchester United och Bayern Munchen 1999.

Men det är ingen tillfällighet att det är 2013 års version av Hawks som står för en sådan historisk bomb.

Inte nog med att de gjort sensationella vändningar, och förmågan att alltid komma igen, till en egen liten konstart.

De bjuder alltid på underhållning och hisnande happenings på isen. Hockey är, enligt mer eller mindre uttalade ambitioner, roligt när Chicago Blackhawks spelar.

Att sådant premieras – och att en underbar artist som Patrick Kane till slut belönas med Conn Smythe-trofén – känns mycket glädjande.

Men inte heller om man använder mer traditionella parametrar går det att säga något annat än att vi har en värdig Stanley Cup-mästare 2013.

Blackhawks knockade regerande mästarna LA Kings i grundseriestarten i slutet av januari – och därmed var tonen satt. De var ligans bästa lag direkt från start – och det var bäst när ligan nådde sin sanslösa kulmen en stekhet julinatt i Boston.

Det är bara att säga grattis.