Lag Hasselborg tog ny seger inför slutspelet

Besegrade USA med 9–6 inför semin mot Storbritannien

avStefan Holm

Foto: LUCY NICHOLSON / TT

GANGNEUNG. Lag Anna Hasselborg går in i slutspelet med nyvunnet självförtroende.

De svenska curlingdamerna avslutade grundspelet med att besegra USA med 9–6.

Nästa uppgift: semifinal mot Storbritannien.

– Jag är sjukt stolt över hur vi hanterar situationen, säger den svenska skippern.

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Tvivlen som väcktes efter måndagens förluster mot Sydkorea och Japan var som bortblåsta. Sverige inledde onsdagen med att besegra Kina med 8–4 och säkra en semifinalplats.

Några timmar senare var de tillbaka på isen och medlemmarna i lag Hasselborg slog inte av på takten. Sverige inledde den avslutande grundspelsmatchen med en trea och även om USA omgående svarade med en tvåa såg svenskorna länge ut att sitta tryggt i förarsätet.

Sent avgörande

USA – som vid vinst skulle få möta Japan i en särspelsmatch om fjärdeplatsen – tvingades spela aggressivt men i stället för att göra misstag kom i den sjunde omgången tvåan som förvandlade ställningen till 5–5.

Lagen följdes sedan åt till den tionde omgången, där Sverige utnyttjade fördelen av sista sten.

– Vi gick ut och var det starkare laget hela vägen. Isen var lite klurig men vi tog kontroll över det och spelade lite bättre än dem på alla positioner, säger Agnes Knochenhauer.

”Verkligen jätteviktigt”

Anna Hasselborg var givetvis nöjd med tanke på måndagens dubbla förluster. Nu går spelarna in i slutspelet med påfyllt självförtroende.

– Det här var verkligen jätteviktigt. Vi gjorde vår bästa match när vi behövde det som bäst, mot Kina i dag. Ja, vi gör två av våra bättre matcher. Jag är sjukt stolt över hur vi hanterar situationen. Tjejerna spelar så bra och gör livet enkelt för mig där ute, säger skippern.

Åskådarna i Gangneung curlingcenter skrek sig hesa men det berodde inte på dramatiken i Sveriges match. Sydkorea, tabellettan, fortsätter att imponera och utklassade Danmark med 9–3. När värdnationen satte en trea i omgång sju valde danskorna att bryta matchen.

Vann mötet i grundspelet

Damernas semifinaler spelas på fredag och för Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs väntar Storbritannien. När lagen möttes i grundspelet vann Sverige med 8–6.

Det var samma skotska lag, med Eve Muirhead som skipper, som besegrade Sverige i EM-finalen för några månader sedan.

– Vi är otroligt revanschsugna, men det här är ett av världens bästa lag och Eve gör sitt tredje OS. Vi har stor respekt men kommer att ge allt där ute, försäkrar Anna Hasselborg.

Sydkorea och Japan gör upp om den andra finalplatsen.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

Curling

USA